Άδεια ταμεία και ασθενικές εισπράξεις χαρακτηρίζουν τη ροή των δημοσίων εσόδων από τις αρχές του Μαΐου προβληματίζοντας έντονα την υπηρεσιακή κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έσοδα στο 20ήμερο του μήνα παρουσιάζουν υστέρηση που προσεγγίζει το 20% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του Μαΐου του 2011. Πλέον οι ελπίδες του οικονομικού επιτελείου εναποτίθενται στο τελευταίο δεκαήμερο του μήνα που είθισται να πληρώνονται οι φόροι από τις επιχειρήσεις και τους φορολογούμενους.

Εάν η κατάσταση συνεχισθεί, τα έσοδα στο πεντάμηνο του έτους δεν αποκλείεται να καταγράψουν υστέρηση της τάξης του ενός δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που έχει τεθεί στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, αναφέρει στην «Κ» υπηρεσιακός παράγοντας.

Οι ανωτέρω εξελίξεις έχουν κινητοποιήσει όλο τον μηχανισμό του υπουργείου Οικονομικών και ήδη από χθες το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Γ. Ζαννιάς έχει απανωτές συσκέψεις με στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους τόσο για την πορεία των δημοσίων εσόδων όσο και για τις δαπάνες, κυρίως όμως για τα χρέη των υπουργείων και των φορέων του Δημοσίου.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του 4μήνου, υπουργεία και φορείς του Δημοσίου έχουν σταματήσει να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις παρά μόνο εκείνες που είναι απολύτως αναγκαίες για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Σήμερα Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών έχει συγκαλέσει σύσκεψη στην οποία θα συμμετέχει ο γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Χάρης Θεοχάρης, καθώς και οι γενικοί διευθυντές του υπουργείου. Στόχος είναι να αναστραφεί η επικίνδυνη πλέον κατάσταση για τον προϋπολογισμό μέσω της ενεργοποίησης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών θα ξεκινήσουν προληπτικούς ελέγχους από το γραφείο προκειμένου να εντοπίσουν τις επιχειρήσεις που δεν καταβάλλουν τον ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι στο διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ ήταν μειωμένες κατά 800 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011.

Ενα ζήτημα ωστόσο το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει στην παρούσα φάση το οικονομικό επιτελείο είναι η κατάρρευση των εσόδων που προέρχονται από τους έμμεσους φόρους και που στην ουσία δείχνουν το βάθος της ύφεσης που όπως όλα δείχνουν θα ξεπεράσει το 5%. Επίσης έχει αποφασισθεί η αποστολή σημειωμάτων σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο. Οι εφορίες ξεκίνησαν την αποστολή σημειωμάτων στους φορολογούμενους που χρωστούν στο Δημόσιο.

Με τα ειδοποιητήρια οι φορολογούμενοι καλούνται να τακτοποιήσουν άμεσα τα χρέη που έχουν προς το Δημόσιο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις μισθών, ενοικίων, ακινήτων. Στο στόχαστρο βρίσκονται κυρίως οι φορολογούμενοι με χρέη έως 3.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι οι ανείσπρακτες οφειλές έχουν ξεπεράσει το ποσό των 45 δισ. ευρώ.

Μέχρι τα τέλη Ιουνίου αναμένεται να έχουν καταβληθεί και οι φόροι από την πληρωμή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων του 2009. Η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων ξεκίνησε και 260.000 υπόχρεοι θα καταβάλουν συνολικά το ποσό των 100 εκατ. ευρώ. Στα τέλη Ιουνίου θα αποσταλούν τα σημειώματα για την πληρωμή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2010.

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Πηγή: skai.gr/Καθημερινή