Η ποιότητα της ζωής αποτελεί το νούμερο ένα ζητούμενο στο περιβάλλον των μεγάλων αστικών κέντρων και παραμένει στην ατζέντα της Θεσσαλονίκης συνεχώς, απασχολώντας τους αρμόδιους φορείς και τους πολίτες.

Αφού επί σειρά ετών οι υπεύθυνοι αδυνατούν να δώσουν ικανοποιητικές λύσεις, αναζωογονώντας την πόλη, έρχονται οι φοιτητές ενός από τα κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα του πλανήτη να προτείνουν τις δικές του λύσεις.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ως μέλος του Consortium “Senseable City Lab” του ΜΙΤ, και σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης υποδέχεται στην πόλη τον καθηγητή του φημισμένου αμερικανικού πανεπιστημίου, Massachussets Institute of Technology (Μ.Ι.Τ.), Carlo Ratti για μία ημερίδα- παρουσίαση με προτάσεις για το μέλλον της πόλης.

Την Πέμπτη, 24 Μαΐου στις 20:00 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης ο αρχιτέκτοντας και πολιτικός μηχανικός, καθηγητής στο M.I.T., Carlo Ratti θα παρουσιάσει στη Δημοτική Αρχή, σε φορείς της πόλης, σε μηχανικούς και σε ενεργούς πολίτες μία σειρά από προτάσεις των φοιτητών του πανεπιστημίου για την αξιοποίηση του θαλασσίου μετώπου και χώρων του λιμανιού της πόλης, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία στη Θεσσαλονίκη να ενταχθεί ανάμεσα στις πόλεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ, όπως η Κοπεγχάγη, η Ρώμη, η Βοστώνη η Νέα Υόρκη κ.α. που έχουν ωφεληθεί από τη συνεργασία με το εργαστήριο αυτό του ΜΙΤ.

Η ομάδα των φοιτητών με επικεφαλής επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη κατά το διάστημα 3-8 Μαρτίου 2011 με σκοπό την εξερεύνηση της ταυτότητας της πόλης σε συνεργασία με αρχιτέκτονες της περιοχής.

Την ημερίδα πλαισιώνει έκθεση μακετών με επιλεγμένες προτάσεις των φοιτητών που επισκέφθηκαν την πόλη, η οποία θα φιλοξενηθεί στο φουαγιέ του Δημαρχιακού Μεγάρου από τις 24 μέχρι τις 31 Μαΐου.

Λίγα λόγια για τον Carlo Ratti

O Carlo Ratti διευθύνει το Senseable City Lab. Αποφοίτησε από το Politecnico di Torino (Τορίνο) και το Ecole Nationale des Ponts et Chaussees στο Παρίσι και συνέχισε τις σπουδές του αποκτώντας τα πτυχία MPhil και PhD στο University of Cambridge, στην Αγγλία. Τα έργα του έχουν εκτεθεί παγκοσμίως, σε χώρους όπως η Biennale της Βενετίας, το Μουσείο Design της Βαρκελόνης, των Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου, το GAFTA του Σαν Φρανσίσκο και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Ν. Υόρκη. Πρόσφατα ήταν ομιλητής στην εκδήλωση TED 2011 και αποτελεί μέλος του World Economic Forum Glοbal Agenda Council για την Αστική Διαχείριση. Είναι επίσης Διευθυντής Προγραμματισμού του Strelka Institute στη Μόσχα και Επιμελητής (curator) του BMW Guggenheim Pavillion στο Βερολίνο.

Ομιλία του Carlo Ratti στο TED στο Long Beach της Καλιφόρνια το Μάρτιο του 2011

Πηγή: parallaximag.gr