Δεν με αφήνει αδιάφορο ως Γερμανό αν η Ελλάδα είναι στο ευρώ ή επιστρέψει στη δραχμή και ακόμα λιγότερο ως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Μάνχαϊμερ Μόργκεν (Mannheimer Morgen) ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε.

Κάνουμε τα πάντα – λέει – για να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ. Σημαντική προϋπόθεση γι αυτό είναι μετά τις εκλογές του Ιουνίου να υπάρξει μια αποτελεσματική κυβέρνηση που να τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

Πιστεύω – συνεχίζει ο κ. Σόιμπλε – ότι οι έλληνες πολίτες δεν θα επηρεαστούν από τους αριστερούς δημαγωγούς που υπόσχονται ότι υπάρχει και ένας εύκολος τρόπος εξόδου από την κρίση
Χωρίς τις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα δεν μπορεί να εξυγιάνει τα οικονομικά της να γίνει ανταγωνιστική και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Μόνο αν γίνουν μεταρρυθμίσεις – συνέχισε – μπορεί να συνεχίσει να ρέει χρήμα από τα κονδύλια βοήθειας της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και να υπάρξει και πάλι οικονομική προοπτική. Δεν βλέπω κανένα εναλλακτικό περιθώριο αποφάσεων.

Συμπληρώνει πάντως ότι η ευρωζώνη δε συμπεριφέρεται σκληρόκαρδα. Έχει βοηθήσει την Ελλάδα και έχουν περικοπή περισσότερα από τα μισά χρέη τους . Ποια θα ήταν η εναλλακτική λύση, διερωτάται ο κ. Σόιμπλε. Και απαντά ότι εναλλακτική θα ήταν η ριζική υποτίμηση του νέου νομίσματος που θα οδηγήσει στην εξαθλίωση των ανθρώπων.

Ο κ. Σόιμπλε σημειώνει ότι δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στςι γερμανικές και τις γαλλικές θέσεις. Ο κ. Ολάντ, προσθέτει, δε ζητάει χαλάρωση του δημοσιονομικού συμφώνου. Ζητά μόνο, οι χώρες της ευρωζώνης θα πράξουν περισσότερα για την ανάπτυξη και αυτό είναι λογικό. Η Γαλλία είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της – σημειώνει – και δεν μπορούμε να μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων λιτότητας. Υπάρχει κοινή (γερμανο-γαλλική) ευθύνη για την Ευρώπη και αυτό δεν αλλάζει ούτε μετά την αλλαγή της εξουσίας στο Ελιζέ.

Η συνέντευξη αρχίζει με την προσωπική ερώτηση αν ο κ. Σόιμπλε έχει επισκεφθεί ποτέ την Ελλάδα. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών απαντά ότι ο ίδιος δεν έχει έρθει ποτέ αλλά η σύζυγός του έχει κάνει δύο φορές διακοπές στην Ελλάδα και μέχρι σήμερα κάνει διθυραμβικά σχόλια γι αυτές τις διακοπές της. Ο ίδιος – αναφέρει – κάνει διακοπές στο γερμανικό νησί του Ζιλτ, οπου έιναι ευκολότερο να μετακινείται με το αναπηρικό αμαξίδιο.

Λίγο αργότερα ο δημοσιογράφος τον ρωτά αν ενοχλείται που κάποιες εφημερίδες τον αποκαλούν «ναζί». Απαντά ότι αυτά τα δημοσιεύματα δεν τα λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν του.

Αναλυτικά η συνέντευξη στα γερμανικά εδώ

Πηγή: skai.gr