Σειρά αυτή την φορά έχουν οι δύο Γερμανικές εταιρείες Inventux Solar Technologies A.G. και Phoenix Solar AG.

Η Βερολινέζικη Ιnventux Technologies AG, παραγωγός μη τοξικών thin-film πάνελς, κατέθεσε αίτηση χρεοκοπίας στο αρμόδιο δικαστήριο πριν από λίγες ημέρες, ανακοινώνοντας όμως πως εξακολουθεί να αναζητά επενδυτές και πως θα παραμείνει δραστήρια για ένα διάστημα, διατηρώντας τουλάχιστον 200 θέσεις εργασίας.

Οι δύο βασικές αιτίες που την οδήγησαν σε αυτή την θέση και που επικαλείται στην αίτηση της είναι ο αυξανόμενος ανταγωνισμός από ασιατικές εταιρείες και η δραματική μείωση των τιμών των φωτοβολταϊκών στην Γερμανία καθ’ όλο το τελευταίο διάστημα.

«Η περίπτωση της Inventux συνδέεται άμεσα με το ζήτημα εάν η Γερμανία θα μπορέσει να σταθεί όρθια περισώζοντας την εγχώρια παραγωγή και εάν θα καταφέρει να χτυπήσει τις ασιατικές κατασκευάστριες εταιρείες φωτοβολταϊκών, οι οποίες συμπιέζουν την διεθνή αγορά», αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας.

Εντύπωση προκαλεί όμως η είδηση πως στον δρόμο αυτό την ακολουθεί και η Phoenix Solar AG, μία εταιρεία φωτοβολταϊκών που ασχολείται με την ενσωμάτωση συστημάτων και η οποία στις αρχές Μαΐου ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα του τριμήνου τα οποία ήταν άκρως ενθαρρυντικά, καθώς σε ανακοίνωση της ανέφερε ότι εξασφάλισε δάνειο 132 εκατ. ευρώ, χάριν στο οποίο θα ικανοποιούνταν οι επιχειρησιακές ανάγκες της μέχρι τον Μάρτιο του 2014.

Στην ίδια ανακοίνωση όμως έκανε λόγο παράλληλα για υποχρεωτικές απολύσεις του προσωπικού της (μείον 130 υπαλλήλους για να μείνει με μόνο 230 σε παγκόσμιο επίπεδο) στο πλαίσιο των γενικότερων περικοπών για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της εταιρείας, ενώ έδινε στην δημοσιότητα τα οικονομικά στοιχεία για το 2011, κατά την διάρκεια του οποίου καταγράφηκαν συνολικά απώλειες της τάξης του 38%.

Την ώρα όμως που κατέγραφε το 2011 αύξηση κατά 37% στα έσοδα της από την δραστηριότητα της στο εξωτερικό, στην Γερμανία τα έσοδα της μειώνονταν κατά 64%.

Πηγή: energypress.gr