Την πρόθεσή τους να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη εξέφρασαν σε συνέντευξη Τύπου μετά την προπαρασκευαστική διμερή συνάντησή τους και πριν μεταβούν στις Βρυξέλλες για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής, εξέφρασαν ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.
Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι δεν υπάρχει άλλο σενάριο παρά μόνο αυτό της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. «Θα κάνω ό,τι μπορώ από τη θέση μου για να πείσω τους Έλληνες να επιλέξουν την παραμονή τους στην ευρωζώνη, σεβόμενοι τις δεσμεύσεις τους. Επιπλέον, θα κάνω ότι μπορώ για να πείσω τους Ευρωπαίους που αμφιβάλλουν για την αναγκαιότητα παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη», είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος.
«Δεν είναι ένα σημαντικό ζήτημα μόνο για τους Έλληνες, είναι ένα σημαντικό ζήτημα για την ευρωζώνη, για την Ευρώπη και για την παγκόσμια ανάπτυξη. Μοιάζει κάπως δυσανάλογο, αλλά αν έχουμε μια νέα κρίση στην Ελλάδα που μπορεί να προκληθεί από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, θα επηρεαστεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη και επομένως στον υπόλοιπο κόσμο. Δεν θέλω να υπερεκτιμήσω το γεγονός, όμως δεν θέλω ούτε να το υποτιμήσω, πρόσθεσε.
Ερωτηθείς σχετικά με το αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου να δοθεί περισσότερος χρόνος στη Ελλάδα για την εφαρμογή του Μνημονίου, ο κ. Ολάντ διευκρίνισε πώς θα μπορούσε να βοηθηθεί η Ελλάδα: «Έχουμε το Μνημόνιο, αλλά παράλληλα έχουμε και αυτά που μπορούμε να κάνουμε άμεσα, από σήμερα, για την υποστήριξη της ανάπτυξης στην Ελλάδα».
Από την πλευρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι η επιθυμία του είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. «Αυτό θα ήταν καλύτερο τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη. Και αυτό αυτό εύχομαι».
Ραχόι: Η Ισπανία χρειάζεται επειγόντως βοήθεια
Την άποψη ότι η Ισπανία δεν μπορεί να συνεχίσει να δανείζεται με τόσο υψηλά επιτόκια εξέφρασε ο πρωθυπουργός της ιβηρικής χώρας, Μαριάνο Ραχόι, από το Παρίσι όπου βρέθηκε σήμερα, 23 Μαΐου.
Η κ. Ραχόι τόνισε πως η Ισπανία χρειάζεται επειγόντως βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση χρηματοδότησης και ρευστότητας που αντιμετωπίζει, καλώντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να λάβει έκτακτα μέτρα προκειμένου να υποστηρίξει τη Μαδρίτη.
Η ΕΚΤ διαθέτει ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κρατών της ευρωζώνης, με σκοπό να μειώνει το κόστος δανεισμού των αδύναμων χωρών. Το εν λόγω πρόγραμμα όμως έχει παραμένει ανενεργό κατά τις τελευταίες 10 εβδομάδες, καθώς η Γερμανία και άλλες χώρες αντιτίθενται στη διοχέτευση περαιτέρω κεφαλαίων στην υπερχρεωμένη περιφέρεια με αντάλλαγμα επισφαλή ομόλογα.
Ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος επανέλαβε ότι θα προτείνει την έκδοση ευρω-ομολόγων κατά τη σημερινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Υπογράμμισε μάλιστα ότι θα επιμείνει στη σύνταξη ενός συμφώνου ανάπτυξης της ΕΕ έως τα τέλη Ιουνίου.
Τα ευρω-ομόλογα, κοινά ομόλογα με κοινό επιτόκιο για τα 17 μέλη της ευρωζώνης, θα μπορούσαν να μειώσουν το κόστος ομολογιακού δανεισμού για τα αδύναμα μέλη του κοινού νομίσματος, καθώς θα εξασφάλιζαν «φτηνά» κεφάλαια για τις υπερχρεωμένες χώρες.
Πηγή: skai.gr