Ανέτοιμες να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και εξάπλωσης της κρίσης είναι οι ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg.

Συγκεκριμένα, το διεθνές πρακτορείο τονίζει ότι σε περίπτωση εξόδου της χώρας μας από το κοινό νόμισμα, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα άλλων υπερχρεωμένων χωρών θα πληγούν από μαζικές εκροές καταθέσεων, ενώ οι τράπεζες σε χώρες του πυρήνα της Ευρωζώνης θα υποστούν τεράστιες ζημίες λόγω της έκθεσής τους σε ομόλογα των δοκιμαζόμενων κρατών.

Η διαρροή κεφαλαίων έχει πιθανότατα ήδη ξεκινήσει στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, όπου οι εμπορικές τράπεζες κατέγραψαν συρρίκνωση των προσωπικών και επιχειρηματικών καταθέσεων κατά 80,6 δισεκατομμύρια ευρώ, 3,2% των συνολικών αποταμιεύσεων, από τα τέλη του 2010 έως το Μάρτιο του 2012.

Οι απώλειες κεφαλαίων οφείλονται στις ανησυχίες των καταθετών ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής περιφέρειας θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη στον απόηχο της φημολογούμενης ελληνικής εξόδου.

Αντίθετα, οι θεωρητικά ασφαλείς γερμανικές και γαλλικές τράπεζες σημείωσαν αύξηση των καταθέσεών τους κατά 217,4 δισ. ευρώ κατά την ίδια χρονική περίοδο, ποσό που αντιστοιχεί στο 6,3% των αποταμιεύσεων που τηρούν.

Ο δεύτερος μεγάλος κίνδυνος, συνεχίζουν οι συντάκτες του Bloomberg, οφείλεται στο γεγονός ότι στα τέλη του 2011 οι τραπεζικοί κλάδοι της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου κατείχαν ομόλογα των τεσσάρων υπερχρεωμένων χωρών συνολικής αξίας 1,19 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Σε περίπτωση αποπομπής της περιφέρειας από το ευρώ, ή αδυναμίας αποπληρωμής του δημόσιου χρέους λόγω υποτίμησης των νέων εθνικών νομισμάτων, το τραπεζικό σύστημα της εναπομένουσας ευρωζώνης θα υποστεί μία κολοσσιαία ζημία.

Επομένως, το κεφαλαιώδες ζήτημα για την ευρωζώνη θα είναι ο περιορισμός της εξάπλωσης της κρίσης σε περίπτωση ελληνικής εξόδου. Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα UBS, ο μοναδικός τρόπος αποτροπής αυτού του κινδύνου θα είναι η άμεση δημιουργία μίας πολιτικής και δημοσιονομικής ένωσης, που θα εγγυούταν τις τραπεζικές καταθέσεις σε όλες τις χώρες.

Κατά τους ελβετούς αναλυτές, μία τέτοια αντίδραση είναι απίθανη, ενώ προβλέπουν ότι η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα κατά τους επόμενους έξι μήνες ανέρχεται σε 20%.

Η Citigroup εκτιμά ότι ο τραπεζικός τομέας της Ευρώπης θα χρειαζόταν μία «ένεση» περίπου 800 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις συνέπειες της ελληνικής καταστροφής.

Μία τέτοια πρωτοβουλία μοιάζει μάλλον απίθανη, δεδομένης της άρνησης της ΕΚΤ να λάβει επεκτατικά νομισματικά μέτρα αφότου διέθεσε ένα τρισ. στις ευρωπαϊκές τράπεζες με τη μορφή χαμηλότοκων δανείων μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου.

Πηγή: skai.gr