Η είσοδος της Χρυσής Αυγής στο ελληνικό κοινοβούλιο ήρθε να προστεθεί ως ένα ακόμα σύμπτωμα της ανόδου ακροδεξιών σχηματισμών που παρατηρείται στην Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια, κόμματα που ανοιχτά ή συγκεκαλυμμένα ασπάζονται τη ναζιστική ιδεολογία έχουν κερδίσει έδαφος σε πολλές χώρες όπως η Φινλανδία, η Γαλλία και η Ιταλία, ακόμη και συμμετέχοντας σε κυβερνητικούς συνασπισμούς.

Όπως δείχνει και η ιστορική εμπειρία, η οικονομική κρίση, όπως αυτή που πλήττει σήμερα την Ευρωζώνη, μπορεί να λειτουργήσει ως πρόσφορο έδαφος για την άνοδο των νεοναζί, που με τη ρητορική τους προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη φτώχεια, το φόβο και την ανασφάλεια των ανθρώπων, ξυπνώντας στη μνήμη «μαύρες σελίδες» που η Ευρώπη είχε να ζήσει από τον Χίτλερ και το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Η Αγέλη των Λευκών Λύκων», το ντοκιμαντέρ του Εξάντα που γυρίστηκε στη Ρωσία, τη χώρα με τα περισσότερα θύματα από τους ναζί και σήμερα αντίστοιχα, τη χώρα με τους περισσότερους νεοναζί, γίνεται και για την Ελλάδα, πιο επίκαιρο από ποτέ.

Πηγή: exandasdocumentaries.com