«Θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη…και θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου αυτός ο στόχος να επιτευχθεί», διαμήνυσαν από το Βερολίνο μετά τη συνάντησή τους Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Πιέρ Μοσκοβίσι. Ωστόσο, δεν πρέπει να αλλάξει τίποτα στις συμφωνίες με την Αθήνα, πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός.

Ο Μοσκοβίτσι τόνισε ότι οι Έλληνες πρέπει να παραμείνουν μέλη της ευρωζώνης και με τη σειρά του διευκρίνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Αθήνα είναι απαραίτητες.

Θα πρέπει να αναγνωριστούν οι προσπάθειες των Ελλήνων, υπογράμμισε σε άλλο σημείο ο γάλλος υπουργός και πρόσθεσε πως η Ευρώπη πρέπει να στείλει εν μέσω ύφεσης ισχυρά μηνύματα στους Έλληνες και να τους ενθαρρύνει. Στις επικείμενες εκλογές οι Έλληνες θα αποφασίσουν για το μέλλον τους, είπε ο κ. Μοσκοβίσι.

Διαφωνούν για το ευρωομόλογο, αλλά…

Στο ζήτημα των ευρωομολόγων, οι διαφορές δεν φαίνεται να γεφυρώθηκαν. Ο γάλλος υπουργός υπογράμμισε: «Για μας είναι μια σημαντική υπόθεση, αλλά δεν μπορούμε να την επιβάλουμε σε κανέναν». Σύμφωνα, με τον Πιέρ Μοσκοβίσι, στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ, την ερχόμενη Τετάρτη, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ «θα καταθέσει στο τραπέζι όλες τις προτάσεις, ακόμη και τις διαφιλονικούμενες». «θα πρέπει να μιλήσουμε για όλα», είπε χαρακτηριστικά ο γάλλος υπουργός, διαβεβαιώνοντας παράλληλα για την πρόθεση της κυβέρνησής του να παραμείνει σε πορεία σταθεροποίησης των δημοσιονομικών. Από την πλευρά του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περιορίστηκε να δηλώσει ότι «η Γερμανία θα έχει στη σύνοδο τη δική της συμβολή», χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες. «Ο δρόμος της δημοσιονομικής σταθεροποίησης συνιστά αναγκαία προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης στην Ευρώπη», τόνισε ο γερμανός υπουργός, συμφωνώντας με τον γάλλο ομόλογό του στην επισήμανση ότι θα πρέπει να συζητηθούν όλα. «Η Γερμανία θα συμμετάσχει σε όλες τις συζητήσεις που αφορούν τα μέτρα για τη βιώσιμη ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά.

Σε «λύση-πακέτο» παραπέμπουν την προεδρία του Eurogroup

Παρά τις διαφορές τους σε κάποια ζητήματα, Γαλλία και Γερμανία θα παραμείνουν ο βηματοδότης των ενεργειών για την υπέρβαση της κρίσης χρέους. «Μια ισχυρή και αποτελεσματική Ευρώπη είναι προς το κοινό μας συμφέρον», επισήμανε ο κ. Σόιμπλε.

Ο Πιέρ Μοσκοβίσι διέψευσε τη φημολογία που θέλει τον Φρανσουά Ολάντ να απορρίπτει το ενδεχόμενο ανάληψης της προεδρίας του Eurogroup από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Χαρακτήρισε ψευδείς τους ισχυρισμούς που θέλουν το νέο πρόεδρος της Γαλλίας να έχει αποφασίσει να κάνει χρήση του βέτο προκειμένου να μην αναλάβει ο κ. Σόιμπλε. «Το ζήτημα της προεδρίας του Eurogroup θα αποφασιστεί στο πλαίσιο μιας λύσης-πακέτο, η οποία θα περιλαμβάνει πολλές πολιτικές αποφάσεις».

Από την Deutsche Welle

Πηγή: skai.gr