Η ναυτιλία των Ελλήνων, «παρά τη δεινή παγκόσμια κρίση και τις δύσκολες ημέρες που περνά η πατρίδα μας, διατηρεί τη διεθνή της πρωτοπορία και τους παραγωγικούς δεσμούς της με τον τόπο, ενώ συγχρόνως προετοιμάζεται να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις ενός άδηλου, εν πολλοίς, μέλλοντος», τονίζει σε μήνυμά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ)Θεόδωρος Βενιάμης, με αφορμή τη φετινή έκθεση των “Ποσειδωνίων” που θα πραγματοποιηθεί στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, στα Σπάτα, από τις 4 έως τις 8 Ιουνίου.

Ένας στόλος από 3.325 πλοία συνολικής χωρητικότητας 227 εκατομμυρίων dwt συνεχώς εκσυγχρονιζόμενος, με μέση ηλικία 10,5 έτη, αλλά και η κατά παράδοση ευέλικτη και δημιουργική διαχείρισή του, δικαιολογούν αισιοδοξία για την επόμενη ημέρα, αναφέρει ο κ. Βενιάμης και τονίζει ότι τα φετινά “Ποσειδώνια” με ένα νέο ρεκόρ συμμετοχών απεικονίζουν το παγκόσμιο ναυτιλιακό γίγνεσθαι σε τεχνολογικό και οικονομικό επίπεδο.

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ υπογραμμίζει, επίσης, ότι η καθημερινή λειτουργία των πλοίων συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα, όπως η κλιμάκωση των πειρατικών επιθέσεων, αλλά και οι γεωπολιτικές συγκρούσεις που οδηγούν σε επιβολή εμπορικών κυρώσεων κατά χωρών με καθοριστικό ρόλο στο παγκόσμιο εμπόριο.

Σημειώνεται ότι την έκθεση “Ποσειδώνια 2012” αναμένεται να επισκεφθούν περισσότερα από 17.000 άτομα, από 90 χώρες, ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοργανώτριας εταιρείας, αναμένεται να εισρεύσουν στην τοπική οικονομία περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν, από τους 1.857 εκθέτες, νέες τεχνολογίες, προϊόντα και υπηρεσίες που επηρεάζουν το παγκόσμιο εμπόριο και τις θαλάσσιες μεταφορές, αλλά επίσης θα φιλοξενηθούν συνέδρια και σεμινάρια, στα οποία θα αναλυθούν θέματα εμπορίου, χρηματοδότησης της ναυπηγικής βιομηχανίας, αλλά και της τεχνολογίας.

Η εβδομάδα των “Ποσειδωνίων 2012” θα ξεκινήσει την Παρασκευή, 1 Ιουνίου, με τον ιστιοπλοϊκό αγώνα Posidonia Cup, ο οποίος σηματοδοτεί παραδοσιακά την έναρξη των “Ποσειδωνίων”.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, του δήμου Πειραιώς, του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας, της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας.

Πηγή: zougla.gr