«Το θέμα νομίζω ότι εξαντλήθηκε χθες. Εκείνο το οποίο είναι σημαντικό και στο οποίο πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας είναι η Σύνοδος Κορυφής που θα γίνει την Τετάρτη και θα πάμε με καλές προϋποθέσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Παιδείας, αναφερόμενος στο θέμα που προέκυψε με τις «σκέψεις» της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ περί ελληνικού δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι στο ευρώ.

Τονίζεται ότι κύκλοι της ελληνικής Προεδρίας, παρά τη γερμανική διάψευση, επιμένουν ότι η Άγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, σχετικά με την παραμονή ή όχι στο ευρώ. Τονίζουν ότι η ανακοίνωση του πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου απεικονίζει το διάλογο.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης είχε δηλώσει νωρίτερα την Παρασκευή το βράδυ ότι η Καγκελαρία απορρίπτει με έμφαση ότι διατυπώθηκε μια τέτοια αναφορά.

Πάντως, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η εφημερίδα Süddeutsche του Μονάχου αφιερώνει ολόκληρη τη δεύτερη σελίδα στην Ελλάδα με τον τίτλο «Σύγχυση από τα λόγια της Αθήνας». Η αρθρογράφος επισημαίνει ότι ξαφνικά τέθηκε το ερώτημα περί δημοψηφίσματος κυρίως από εκείνους που θέλουν επιτέλους να μάθουν πώς φαντάζονται οι Έλληνες το μέλλον τους, φοβούμενοι το δικό τους. «Η κρίση έχει οδηγήσει στη διατύπωση βασικών ερωτημάτων, μέσα ή έξω από το ευρώ» σημειώνει η αρθρογράφος. «Αλλά επειδή ένα δημοψήφισμα είναι ευαίσθητη υπόθεση, η συζήτηση και ο προβληματισμός γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες. Κανείς ευρωπαίος πολιτικός δεν του αρέσει να μιλάει ανοιχτά. Κανείς ευρωπαίος πολιτικός δεν θέλει να δώσει την εντύπωση ότι αναμειγνύεται στα εσωτερικά της Ελλάδας». Η αρθρογράφος δίνει την πληροφορία ότι στο Γιούρογκρουπ της περασμένης Δευτέρας οι 16 υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ έδωσαν εντολή στον κύριο Σαχινίδη να διερευνήσει στην Αθήνα το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος.

Πηγή: skai.gr