Διαψεύδει κατηγορηματικά η Γερμανική κυβέρνηση ότι διατυπώθηκε από την γερμανίδα καγκελάριο προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σκέψη για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ότι η καγκελαρία απορρίπτει με έμφαση πως διατυπώθηκε μια τέτοια σκέψη.

Κύκλοι της ελληνικής Προεδρίας επιμένουν ότι η ανακοίνωση του πρωθυπουργού απεικονίζει το διάλογο.

Σύγχυση μεταξύ Αθηνών και Βερολίνου για το ποια εκδοχή είναι αληθινή, σχετικά με το δημοψήφισμα, αναφέρουν στις ιστοσελίδες τους οι μεγάλες γερμανικές εφημερίδες.

Τονίζεται ότι σύμφωνα με την ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τσιόδρα, η γερμανίδα καγγελάριος Άγκελα Μέρκελ «μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σκέψεις για τη διενέργεια δημοψηφίσματος παράλληλα με τις εκλογές, με το ερώτημα κατά πόσον επιθυμούν οι Έλληνες πολίτες την παραμονή στην ευρωζώνη». Για το περιεχόμενο συνομιλίας του Καρόλου Παπούλια με την Άγκελα Μέρκελ, ενημέρωσε ο πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος τους πολιτικούς αρχηγούς.

Όπως τονίζει ο κ. Τσιόδρας, «είναι πρόδηλο ωστόσο ότι το θέμα εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της υπηρεσιακής κυβέρνησης».

Αντιδράσεις κομμάτων

«Ο ελληνικός λαός δεν έχει ανάγκη από δημοψήφισμα για να αποδείξει την επιλογή του στο ευρώ, καθώς είναι επιλογή, που, υπερασπίζεται με αιματηρές θυσίες» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σχολιάζοντας την πρόταση της Άγκελα Μέρκελ. Σημείωσε επίσης ότι η πρόταση και μάλιστα προεκλογικά είναι, τουλάχιστον, ατυχής και δεν μπορεί να γίνει δεκτή γιατί είναι σε λάθος ώρα και με λάθος μήνυμα.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε ανακοίνωσή του επισημαίνει: «η κα Μέρκελ έχει συνηθίσει να απευθύνεται στην πολιτική ηγεσία της Ελλάδας σαν να πρόκειται για χώρα προτεκτοράτο. Αυτό το δικαίωμα της το έχουν δώσει ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς με την στάση τους και τις επιστολές τους. Στις εκλογές της 17 Ιούνη, όμως, ο Ελληνικός λαός θα της δώσει οριστική απάντηση. Θα βάλει τέλος στα μνημόνια της λιτότητας, της υποτέλειας και της αναξιοπρέπειας και θα ανοίξει το δρόμο για προοδευτικές εξελίξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Σε μήνυμά του στο Twitter ο Δημήτρης Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «η προκλητική παρέμβαση της κ. Μέρκελ στα εσωτερικά μας , έχει στόχο την αριστερά! Θα γίνει μπούμερανγκ για τους συνεταίρους του μνημονίου!».

«Η διενέργεια δημοψηφίσματος ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Κυβέρνησης και της Βουλής των Ελλήνων και όχι στην αρμοδιότητα της ΕΕ ή κυβερνήσεων άλλων κρατών-μελών. Ζήτημα δημοψηφίσματος συνεπώς δεν τίθεται» τονίζει το ΠΑΣΟΚ. Επισημαίνει παράλληλα, ότι «το ζήτημα στην Ελλάδα δεν είναι η παραμονή ή όχι στο ευρώ, αλλά η οριστική έξοδος από την κρίση και η αποκατάσταση της ουσιαστικής ισοτιμίας της χώρας μέσα στην Ευρώπη, με ασφάλεια και με χειρισμούς που προστατεύουν τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, ανακόπτουν την ύφεση και την ανεργία, προστατεύουν τα εισοδήματα, ιδίως τα χαμηλά και μεσαία, και δίνουν προοπτική και αισιοδοξία».

«Η Γερμανία αν επιθυμεί μπορεί να κάνει στην επικράτειά της δημοψήφισμα και να φύγει από το ευρώ, εμείς δεν έχουμε τέτοιο δίλημμα», ήταν το σχόλιό μέσω Twitter του επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ απορρίπτει και καταγγέλλει τον εκβιασμό περί διενέργειας δημοψηφίσματος που έθεσε η Α. Μέρκελ με το ερώτημα «ευρώ ή δραχμή». Όπως τονίζει «πέρα από το γεγονός ότι αυτό δεν μπορεί να διενεργηθεί από υπηρεσιακή κυβέρνηση, αποτελεί ωμό εκβιασμό σε βάρος του λαού και στήριξη στα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» και στην ελληνική πλουτοκρατία. Είναι επίσης μία ακόμα απόδειξη ότι η κατάργηση των μνημονίων και των βάρβαρων μέτρων απαιτεί σύγκρουση με την ΕΕ». Επισημαίνει τονίζει ότι «λύση υπέρ του λαού σημαίνει: Αποδέσμευση από την ΕΕ, με λαϊκή εξουσία και μονομερή διαγραφή του χρέους».

«Η κυρία Μέρκελ επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους Έλληνες πολίτες. Αποτελεί απαράδεκτη ενέργεια και μάλιστα την ώρα που η χώρα πορεύεται προς εκλογές, σχολιάζει η Δημοκρατική Αριστερά και επισημαίνει ότι «η κυρία Μέρκελ οφείλει να αντιληφθεί ότι το πολιτικό περιβάλλον της Ευρώπης αλλάζει. Οι Έλληνες πολίτες στις εκλογές του Ιουνίου θα ψηφίσουν για το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας».

Πηγή: skai.gr