Η Ιταλία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην Ινδία, μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος δύο μελών των ειδικών δυνάμεων κατά της πειρατείας για τον θάνατο δύο Ινδών αλιέων τον περασμένο Φεβρουάριο, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών.

Οι δύο Ιταλοί πεζοναύτες, μέλη της ομάδας προστασίας του εμπορικού πλοίου Enrica Lexie, κρατούνται στις φυλακές Τριβάντρουμ, στη νότιο Ινδία μετά την παράδοσή τους στις τοπικές αρχές.

Νωρίτερα σήμερα, η αστυνομία στο κρατίδιο Κεράλα απήγγειλε επισήμως κατηγορίες για φόνο και συνέργεια σε εγκληματική ενέργεια κατά των δύο Ιταλών, υποστηρίζοντας πως άνοιξαν πυρ εναντίον αόπλων. Η υπόθεση έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών από την ημέρα της σύλληψης των πεζοναυτών.

Ως ένδειξη καλής θέλησης, η ιταλική κυβέρνηση είχε χορηγήσει 144.000 ευρώ ως αποζημίωση και τόκους στις οικογένειες του καθενός από τους νεκρούς αλιείς, Σελέστιαν Βαλεντάιν, 45 ετών, και Ατζες Πίνκι, 24 ετών.

Η μία από τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν κατά των Μασιμιλιάνο Λατόρε και Σαλβατόρε Τζιρόνε επισύρει την ποινή των ισοβίων, στον ανώτατο βαθμό της, ενώ η άλλη ακόμη και την ποινή του θανάτου–μόνο που για την εκτέλεσή της θα πρέπει να συναινέσει και η κυβέρνηση. Όπως τόνισε ο γενικός εισαγγελέας Κ.Ο. Ράτζου, η Ινδία δεν έχει εφαρμόσει την ποινή του θανάτου για πολλά χρόνια.

Πηγή : real.gr