Στην φλαμανδική εφημερίδα De Standaard, ο επίτροπος.αρμόδιος για θέματα εμπορίου, De Gucht αποκάλυψε ότι η Κομισιόν και η ΕΚΤ προετοιμάζουν σχέδια απορρόφησης του κινδύνου στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

«Kάποιοι στην Ελλάδα πιθανολογούν ότι η Ευρώπη μετά τις εκλογές θα υποκύψει στις απαιτήσεις τους. Εγώ δε θα το έκανα. Δεν υπάρχουν περιθώρια. Σας κάναμε ήδη μία μεγάλη μείωση του χρέους με το πρόγραμμα που έχετε τώρα στο τραπέζι.

Eίναι άλλωστε εντελώς ανακριβές να προσποιούμαστε ότι η Ευρώπη το μόνο που κάνει είναι να ζητάει λιτότητα. Η στήριξη στην Ελλάδα, όχι μόνο από το ταμείο συνοχής και τα διαρθρωτικά ταμεία, έχει σήμερα το διπλάσιο αντίκτυπο από ό,τι είχε το ιστορικό σχέδιο Μάρσαλ».

Ο De Gucht πιστεύει ότι η Ελλάδα δε θα βγει από το ευρώ . «Πιστεύω ότι η Ελλάδα παραμένει στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση. Δε γνωρίζω το αποτέλεσμα των νέων εκλογών αλλά ποιος ξέρει, ίσως θα χρειαστεί να στηθούν και τρίτες κάλπες. Αν είχαμε σε μία συγκεκριμένη στιγμή ένα δημοψήφισμα αναφορικά με την αποχώρηση της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση, ενδεχομένως οι Έλληνες θα ψήφιζαν εντελώς διαφορετικά».

Επίσης, αναφέρει: «H όποια έξοδος θα προκαλούσε τεράστια σύγχυση στην Ελλάδα. Το δημοσιονομικό έλλειμμα δε θα εξαφανιστεί. Τώρα μπορούν ακόμη να το χρηματοδοτούν, με πολλά προβλήματα, λαμβάνοντας τη στήριξη του ΔΝΤ και της Ευρώπης. αλλά μετά δεν θα υπάρχει κανείς που θα ήθελε να δανείσει ακόμα ένα σεντ στη χώρα. Τελείωσε. Αυτό σημαίνει ότι μετά από λίγο δε θα μπορείτε ούτε τους υπαλλήλους σας πλέον να πληρώσετε ούτε τις συντάξεις. Απλά βαδίζετε προς τα κάτω. Το μοναδικό που μπορείτε ακόμη να κάνετε είναι η εθνική τράπεζα να τυπώσει χρήμα και στη συνέχεια να δημιουργηθεί υπερπληθωρισμός. Αυτό θα προκαλέσει ένα τέτοιο κατακλυσμό στις άλλες χώρες που βρίσκονται τώρα υπό πίεση, και κανείς δεν θα πρέπει να το αρχίσει».

Σύμφωνα με τον De Gucht, η Ευρώπη δε θα χαράξει μία διαχωριστική γραμμή αν η Ελλάδα βγει από τη ζώνη του ευρώ, ωστόσο οι συνέπειες θα γίνουν αισθητές. Το ίδιο, και για τη χώρα μας (Βέλγιο). “Πόσο θα κοστίσει στο βελγικό προϋπολογισμό δεν ξέρω, αλλά θα κοστίσει χρήματα. Aυτό το οποίο μπορώ να διαβεβαιώσω είναι ότι δε θα υπάρχει μόλυνση : μια ελληνική έξοδος δεν σημαίνει το τέλος του ευρώ “.

«Αυτό που ακούω από τον Έλληνα συνάδελφό μου, μεταξύ άλλων, είναι ότι αυτό το κράτος απλά δε λειτουργεί. Η συλλογή των φόρων βρίσκεται σε λάθος βάση, υπάρχει εκτεταμένη διαφθορά, και δεν υπάρχει βιομηχανική ραχοκοκαλιά. Η χώρα δεν βρίσκεται σε ιδανική θέση για μια γρήγορη επανεκκίνηση. Mε κάνει συχνά να σκέφτομαι τον πατέρα μου, που απεβίωσε εδώ και αρκετά χρόνια. Μου έλεγε πάντα: “Εσείς δεν έχετε βιώσει τον πόλεμο και ως εκ τούτου οδεύετε ευκολότερα προς τα πάνω”. Σε αυτό βρίσκεται ένα κομμάτι αλήθειας. Εάν έχετε βιώσει ένα πόλεμο, τότε δίνεται περισσότερο προσοχή σε τέτοιου είδους υποθέσεις. Οικονομικά θα μπορούσε να είναι ένας πόλεμος, αυτό το ελληνικό δράμα. H ιδέα ότι, αν η Ελλάδα «τελειώσει» τότε η Ευρώπη θα καταρρεύσει, είναι λάθος. Αλλά ότι η Ελλάδα καταρρέει, αυτό είναι σίγουρο. Και δεν είναι λίγο.»

«Άδειασμα από την Κομισιόν»

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαψεύδει επίσημα και κατηγορηματικά σενάρια, σύμφωνα με τα οποία φέρεται να επεξεργάζεται σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Αυτό δήλωσε, μέσω Twitter, o εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί ο οποίος υπογράμμισε ότι η Επιτροπή επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, κάτι που «επαναλαμβάνουν τα δύο τελευταία χρόνια οι κ.κ. Μπαρόζο και Ρεν».

του Θάνου Αθανασίου

Πηγή : real.gr