Όσο διάστημα ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ βρέθηκε στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εξελίχτηκε στον… κακό εφιάλτη των κερδοσκοπικών συμφερόντων, που είχαν ποντάρει στη χρεοκοπία της Ελλάδας, και ασκούσαν τις σχετικές παρασκηνιακές πιέσεις, ώστε να εισπράξουν τα κέρδη τους.

Μετά την αποχώρησή του, και τη διαδοχή του από τον Μάριο Ντράγκι, είναι εμφανές ότι η Φρανκφούρτη, εκεί όπου βρίσκεται η έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεν είναι πια η ίδια. Στερείται του πολιτικού υπόβαθρου αλλά και της βαθιά ευρωπαϊκής συνείδησης, που κόμιζε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σε αντίθεση με τον περισσότερο φλεγματικό Μάριο Ντράγκι.

Για αρκετό καιρό, ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ απέφυγε τις δημόσιες παρεμβάσεις για τις δημοσιονομικές εξελίξεις στην ευρωζώνη, στο περιθώριο της κρίσης χρέους που απειλεί να γκρεμίσει το κοινό νόμισμα. Φαίνεται ότι… είχε τους λόγους του. Έτσι, μερικές ώρες προτού ξεκινήσει στο Camp David η Σύνοδος του G8, υπό την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα, ο Γάλλος άλλοτε πρόεδρος της ΕΚΤ παρουσίασε ένα αναλυτικό και εξόχως ριζοσπαστικό σχέδιο, για να κάνει η ευρωζώνη ένα… κβαντικό άλμα προς το μέλλον.

Σύμφωνα με το non-paper του Ζαν-Κλοντ Τρισέ, θα πρέπει να ενεργοποιηθούν ομοσπονδιακές εξουσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και να μπορεί η πολιτική ηγεσία της Ε.Ε. να κηρύσσει σε χρεοκοπία ένα κράτος το οποίο αδυνατεί να ανταπεξέλθει μόνο του στην κρίση. Σαν να λέμε… την Ελλάδα.

Η πρόταση Τρισέ οδηγεί στην κηδεμονία ενός τέτοιου κράτους, καθώς μετά τη χρεοκοπία, που ωστόσο δεν θα συνεπάγεται την έξοδο της συγκεκριμένης χώρας από την ευρωζώνη, αλλά την παραμονή της στο κοινό νόμισμα, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αναλαμβάνουν ουσιαστικά τη χάραξη, εφαρμογή και παρακολούθηση της δημοσιονομικής πολιτικής στο χρεοκοπημένο κράτος-μέλος.

Σύμφωνα με τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ, έχει ήδη πραγματοποιηθεί ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, από τη στιγμή που οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης έχουν συμφωνήσει στην αμοιβαία παρακολούθηση των προϋπολογισμών τους, και στην επιβολή προστίμων σε όσους έχουν υπερβολικά ελλείμματα, παρά τις σχετικές συστάσεις.

Όσο για την πολιτική νομιμοποίηση της υποβολής μιας χρεοκοπημένης χώρας σε καθεστώς πολιτικής και οικονομικής κηδεμονίας, θα βρίσκεται σε σχετική έγκριση που θα δίνεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

του Μάνου Οικονομίδη

Πηγή : statesmen.gr