Αυτό ήταν το κεντρικό αίτημα της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ κατά την τηλεφωνική της επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο Γκέοργκ Στράιτερ.

“Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη απέναντι στους γερμανούς πολίτες να είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα”. Κατ’ αυτό τον τρόπο η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Ζίλκε Μπρουνς επιβεβαίωσε στο σημερινό κυβερνητικό μπρίφινγκ την ύπαρξη σεναρίων του υπουργείου της σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Η κ. Μπρουνς δεν θέλησε όμως να επιβεβαίωσει την πληροφορία ότι ανάλογα σενάρια βρίσκονται και στα συρτάρια της ΕΕ.

Η γερμανική κυβέρνηση περιμένει το αποτέλεσμα των εκλογών

Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι εδώ και δύο χρόνια η ΕΕ ασχολείται εντατικά με την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα, ότι είναι λυπηρό που δεν στάθηκε δυνατό να συγκροτηθεί κυβέρνηση και ευχήθηκε μετά τις εκλογές να συσταθεί μια ικανή για δράση κυβέρνηση που θα δώσει απάντηση στο ερώτημα ποια πορεία θέλει να χαράξει η Ελλάδα. Οι εταίροι θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ, δήλωσε η κ. Μπρουνς, αλλά η χώρα θα πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της.

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν στην τηλεφωνική τους επικοινωνία σήμερα το πρωί η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και χθες το βράδυ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε με τον ομόλογό του Πέτρο Μολυβιάτη. Αναμένουμε τις εκλογές, από τις οποίες θα πρέπει να προκύψει μια ικανή προς δράση κυβέρνηση, στεκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας, αλλά η χώρα θα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, ήταν το μήνυμα του Βερολίνου.

Η Γερμανίδα καγκελάριος κατέστησε πάντως σαφές ότι η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί να περιμένει το αποτέλεσμα των προγραμματισμένων για τον Ιούνιο ελληνικών εκλογών πριν να λάβει οποιεσδήποτε αποφάσεις για τους περαιτέρω χειρισμούς.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής

Πηγή: skai.gr/Deutsche Welle