Υπέρ των ρωσικών συμφερόντων γέρνει πλέον εμφανώς η πλάστιγγα στη μάχη για τους αγωγούς φυσικού αερίου στον ευρωπαϊκό νότο. Κι αυτό διότι, ημέρα με την ημέρα, αποδεικνύεται ότι ο Nabucco -ο μήκους 4.000 χιλιομέτρων και κόστους περίπου 15 δισ. δολαρίων αγωγός, με μέγιστη δυναμικότητα 30 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως, τον οποίο στήριξαν ένθερμα η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες- είναι μη βιώσιμος οικονομικά.

Διασφάλιση

Αντιθέτως, ο South Stream φαίνεται πως έχει διασφαλίσει ήδη τόσο τα αναγκαία κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του όσο και τις ποσότητες αερίου που θα καταστήσουν συμφέρουσα τη λειτουργία του για τους συμμετέχοντες στην κοινοπραξία. Όπως αναφέρει η “Ημερησία”, ενδεικτική των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Nabucco είναι η στάση δύο εκ των έξι επιχειρήσεων που έχουν αναλάβει το σχεδιασμό και την κατασκευή του. Έτσι, μετά τον κρατικό ουγγρικό όμιλο MOL, ο οποίος ανακοίνωσε πρόσφατα ότι εγκαταλείπει την προσπάθεια, τώρα ήρθε η σειρά του ισχυρότερου από τους έξι εταίρους, της γερμανικής RWE, να θέσει θέμα βιωσιμότητας και, κατά συνέπεια, συμμετοχής του στο έργο. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η RWE, εξετάζεται ενδελεχώς αυτή την περίοδο «το κατά πόσο οι εμπορικές και στρατηγικές επιδιώξεις του συνεχίζουν να εξυπηρετούνται από το Nabucco».

Νέα πρόταση

Μάλιστα, οι Γερμανοί δεν ικανοποιούνται ούτε από τον ελιγμό που επιχείρησε η κοινοπραξία Nabucco Gas Pipeline International – στην οποία, εκτός των δύο προαναφερθέντων επιχειρήσεων, συμμετέχουν η αυστριακή OMV, η τουρκική Botas, η βουλγαρική BEH και η ρουμανική Transgaz. Συγκεκριμένα, εξαιτίας της διαρκούς αύξησης του κόστους, αλλά και των προβλημάτων στην τροφοδοσία, η νέα πρόταση αντικαθιστά τον αρχικό αγωγό με έναν πολύ μικρότερο, μήκους περίπου 1.300 χιλιομέτρων, ο οποίος θα ξεκινά από τα δυτικά παράλια της Τουρκίας και θα καταλήγει στην Αυστρία. Μέχρι εκεί, το φυσικό αέριο θα φτάνει μέσω μικρότερων αγωγών ή ακόμη και του ήδη υπάρχοντος στην Τουρκία δικτύου.

Η τελική απόφαση για το μέλλον του Nabucco πρέπει να ληφθεί το αργότερο εντός του 2013, όμως οι προβλέψεις είναι ολοένα πιο δυσοίωνες…

Πηγή: energypress.gr