Νέα πτώση κατέγραψε η τιμή του πετρελαίου -πέμπτη στη σειρά- επιστρέφοντας σε χαμηλά έξι μηνών, μετά τα απογοητευτικά μάκρο στοιχεία από τις ΗΠΑ και την πτώση των αμερικανικών μετοχών.

Ειδικότερα, η τιμή του συμβολαίου, παραδόσεως Ιουνίου, υποχώρησε κατά 25 σεντς ή 0,3% στα 92,56 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Σημειώνεται ότι το συμβόλαιο έχει χάσει αθροιστικά 4,7% στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις, ενώ οι σημερινές απώλειες το οδήγησαν ξανά στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 2 Νοεμβρίου.

Παρατηρείται μεγάλη μείωση στη διάθεση ανάληψης ρίσκου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της συμβουλευτικής του τομέα πετρελαίου Ritterbusch and Associates.

Η εικόνα του μεταποιητικού κλάδου επιδεινώθηκε σημαντικά το Μάιο στην περιοχή της Φιλαδέλφειας σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα που διεξάγει η Federal Reserve Bank of Philadelphia.

Τα στοιχεία της τράπεζας έδειξαν απροσδόκητη πτώση του δείκτη Philly Fed στις -5,8 μονάδες από 8,5 μονάδες τον Απρίλιο. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για άνοδο του δείκτη στις 9,3 μονάδες.

Είναι η πρώτη αρνητική μέτρηση του δείκτη σε διάστημα οκτώ μηνών. Μετρήσεις κάτω από το μηδέν δείχνουν ότι περισσότερες εταιρείες συρρικνώνονται αντί να επεκτείνονται.

Ξεχωριστά το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας παρέμειναν αμετάβλητες την τελευταία εβδομάδα στις 370.000 καθώς ο αριθμός της προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκε ανοδικά κατά 3 χιλ. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires προέβλεπαν πτώση των νέων αιτήσεων στις 366 χιλ.

Μικραίνει η ψαλίδα με το brent

Σχεδόν κατά 2 δολάρια συρρικνώθηκε την Πέμπτη η διαφορά στην τιμή του αργού του NYMEX από την τιμή του brent. Ειδικότερα, η ψαλίδα διαμορφώνεται στα 14,93 δολάρια αφού το brent υποχώρησε σήμερα κατά 2,1% στα 107,49 δολάρια.

H Bank of America Merill Lynch εκτιμά ωστόσο πως η τιμή του brent θα παραμείνει πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι. Ειδικότερα, η τράπεζα εκτιμά πως η τιμή του brent θα διαμορφωθεί φέτος στα 118 δολάρια το βαρέλι κατά μέσο όρο και στα 120 δολάρια το 2013 αν και δεν αποκλείει ένας νέος γύρος νομισματικής χαλάρωσης στην Ευρώπη να ωθήσει την τιμή έως και τα 140 δολάρια το βαρέλι στο διάστημα των επόμενων 12 μηνών

Πηγή: capital.gr