Ως η Βουλή με την μικρότερη διάρκειας ζωής – μόλις 48 ώρες – στα χρόνια της μεταπολίτευσης αναμένεται να περάσει στην ιστορία το νέο βουλευτικό σώμα που θα ορκιστεί σήμερα στις 11:00.

Αύριο αναμένεται πιθανότατα η ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο της Βουλής και εν συνεχεία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκδώσει προεδρικό διάταγμα για την διάλυση του κοινοβουλίου και την προσφυγή στις κάλπες στις 17 Ιουνίου.

Στο νέο κοινοβούλιο που θα συγκροτηθεί σήμερα σε σώμα η ανανέωση ξεπερνά το 50% και πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανανέωση του κοινοβουλίου από την εκλογική αναμέτρηση του 1974, οπότε εισήλθαν για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο 190 νέοι βουλευτές, ενώ μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 1989, οι νέοι βουλευτές ήταν 139.

Στη Βουλή λοιπόν θα ορκιστούν για πρώτη φορά βουλευτές 146 πρόσωπα, ενώ επιστρέφουν στα έδρανα άλλοι 23 μετά από μικρό ή μεγαλύτερο διάλειμμα. Για τα πρόσωπα που εισέρχονται στη Βουλή, οι επανεκλεγέντες από την τελευταία κοινοβουλευτική σύνθεση αποτελούν μειοψηφία, καθώς μόνον 130 από τα μέλη της τελευταίας Βουλής υπερασπίστηκαν αποτελεσματικά τις έδρες τους, ενώ στους 132 φθάνουν οι αποτυχόντες να επανεκλεγούν, στους οποίους πρέπει να προστεθούν και άλλοι 35 που δεν έθεσαν υποψηφιότητα.

Ωστόσο, φαίνεται ότι δημιουργήθηκε πρόβλημα και με τις θέσεις των κομμάτων στα έδρανα. Για παράδειγμα η Αλέκα Παπαρήγα του ΚΚΕ είπε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι έθεσε θέμα στη Βουλή γιατί ενημερώθηκε ότι η Χρυσή Αυγή θα πήγαινε στη θέση του ΛΑΟΣ και θα ήταν δίπλα στο ΚΚΕ.

Τελικά αποφασίστηκε από τα δεξιά να καθίσουν στην άκρη οι βουλευτές της Χρυσής Βουλής. Δίπλα τους θα βρίσκονται οι βουλευτές της ΝΔ και στα μεσαία έδρανα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με τους βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων στα ορεινά. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα καθίσουν στα αριστερά έδρανα και δίπλα τους θα έχουν τους βουλευτές του ΚΚΕ, οι οποίοι θα κάθονται μπροστά από τους βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Από το σύνολο των 300 της νέας Βουλής μόνον το ένα έκτο είναι γυναίκες εκλέχθηκαν μόνο 53 γυναίκες. Ανάμεσα τους πολλές νεοεκλεγείσες, ιδίως μετά τις δραματικές αλλαγές στην Α΄ και Β΄ Αθήνας που άφησαν εκτός Βουλής πολλές γυναίκες.

Ποιοι επιστρέφουν στα έδρανα

Ανάμεσα στους βουλευτές που επανεκλέγονται, υπάρχουν και βουλευτές που επιστρέφουν στη Βουλή μετά από χρόνια καθώς δεν είχαν καταφέρει να εκλεγούν στις βουλευτικές εκλογές του 2009. Πρόκειται για 23 βουλευτές, εκ των οποίων οι 14 έχουν εκλεγεί με τη ΝΔ (Αντώνης Μπέζας, Ευάγγελος Μπασιάκος, Κυριάκος Γεροντόπουλος, Γιώργος Καλαντζής, Γιώργος Ορφανός, Θεόδωρος Σολδάτος, Γιώργος Δεικτάκης, Κυριάκος Βιρβιδάκης, Μανούσος Βολουδάκης, Νικήτας Κακλαμάνης, Σοφία Βούλτεψη, Κατερίνα Παπακώστα, Άδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης που επιστρέφουν μετά την παραίτηση που υπέβαλαν αποχωρώντας από τον ΛΑΟΣ), τρεις με τον ΣΥΡΙΖΑ (Μανώλης Γλέζος, Βαγγέλης Αποστόλου, Γιάννης Δραγασάκης), δύο από το ΠΑΣΟΚ (Φώφη Γεννηματά, Χάρης Τσιόκας), τρεις με το ΚΚΕ (Ελπίδα Παντελάκη, Αχιλλέας Κανταρτζής, Ευάγγελος Μπούτας), δύο με τους Ανεξάρτητους Έλληνες (Γιάννης Μανώλης και Γιάννης Κουράκος) και μια βουλευτής με τη ΔΗΜΑΡ (Ασημίνα Ξηροτύρη).

Πηγή: real.gr