Ακόμη και τώρα που είμαστε στο σημείο μηδέν, οι κακές μας συνήθειες ως λαού, μάς απομακρύνουν από τον κεντρικό μας στόχο: να γίνουν γρήγορα, αποτελεσματικά και σε βάθος οι αλλαγές και οι τομές που χρειάζεται η Ελλάδα για να βγει από την κρίση και να προχωρήσει ως μια πραγματική ευρωπαϊκή χώρα.

Το νοικοκύρεμα του κράτους, η αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας, η προσέλκυση επενδύσεων, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής, η λειτουργία του κοινωνικού κράτους είναι τεράστια ζητήματα άμεσης επίλυσης. Η εξάλειψη της φοροδιαφυγής, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, η μείωση της γραφειοκρατίας, η κατάργηση των προνομίων, η ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης, ο περιορισμός της σπατάλης και της κλοπής στο σύστημα υγείας, οι αποκρατικοποιήσεις, η καταπολέμηση της ανεργίας και πολλά άλλα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα.

Για να γίνει όμως αυτό πρέπει, είτε γίνουν, είτε δεν γίνουν νέες εκλογές οι επιλογές μας να δώσουν στην Ελλάδα την ευκαιρία. Δώστε, λοιπόν, μια ευκαιρία στην Ελλάδα!

Δώστε μια ευκαιρία στους σκληρά εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, που μοχθούν καθημερινά σε κλίμα διαρκούς ανασφάλειας, να διατηρήσουν τις δουλειές τους και να μην βρεθούν κι αυτοί στο ταμείο ανεργίας.

Δεν χρειαζόμαστε ένα κράτος που δαιμονοποιεί την επιχειρηματικότητα και ενοχοποιεί το κέρδος, που υπερφορολογεί τους πάντες και που εμποδίζει τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Χρειαζόμαστε μια οικονομία υγιή, ελεύθερη, ανταγωνιστική με ισχυρές ελληνικές επιχειρήσεις, ικανό ανθρώπινο δυναμικό, ανταγωνιστικά και επώνυμα ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες. Χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης, που θα στηρίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία, στην παραγωγή και στην εξωστρέφεια κι όχι στα δανεικά και στην κατανάλωση. Χρειαζόμαστε επενδύσεις –από έλληνες και ξένους– για να μεγαλώσει ο παραγόμενος πλούτος και να δημιουργηθούν νέες και καλύτερες δουλειές.

Δώστε, λοιπόν, μια ευκαιρία στους επιχειρηματίες, που παλεύουν να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους, να δουλέψουν σκληρά και να μην συνθλιβούν από τους πειραματισμούς, τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά.

Δώστε μια ευκαιρία στους ανέργους, που δημιούργησαν η εμμονή στον κρατισμό, η προστασία των “πελατών” του κράτους και η υπανάπτυξη, να βρουν δουλειά στην Ελλάδα μέσα από τις επενδύσεις που μπορούν να γίνουν.

Δώστε μια ευκαιρία στους επιστήμονες, που έχουν ιδέες και όρεξη για δουλειά, να δημιουργήσουν τη νέα ανταγωνιστική Ελλάδα της γνώσης και της καινοτομίας.

Δεν χρειαζόμαστε 100.000 προσλήψεις στο δημόσιο. Δεν χρειαζόμαστε τον κρατισμό, τις συντεχνίες, τις πολιτικές παρεμβάσεις και τη σπατάλη. Χρειαζόμαστε αξιόπιστο και αποτελεσματικό κράτος. Κράτος που παρεμβαίνει μόνο εκεί που η αγορά δεν μπορεί. Κράτος που λειτουργεί με λιγότερους, καλύτερα αμειβόμενους υπαλλήλους και διασφαλίζει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες.

Δώστε, λοιπόν, μια ευκαιρία στους δημόσιους λειτουργούς, που θέλουν να προσφέρουν, να δημιουργήσουν αυτό το νέο αποτελεσματικό δημόσιο που θα υπηρετεί τους πολίτες αντί να τους δυναστεύει. Μην αφήσετε να τους πνίξει η ισοπέδωση, ο παρασιτισμός και το βόλεμα.

Δεν χρειαζόμαστε ένα νέο διχασμό, όπου η μια κοινωνική ομάδα θα απαιτεί την διαπόμπευση και την εξόντωση της άλλης. Χρειαζόμαστε να οικοδομήσουμε και να πετύχουμε μια ουσιαστική αλληλεγγύη. Χρειαζόμαστε ένα αποτελεσματικό και δίκαιο κοινωνικό κράτος που διασφαλίζεται από τους καρπούς που παράγει μια υγιής και ανοικτή οικονομία.

Δώστε, λοιπόν, μια ευκαιρία στους οικονομικά ασθενέστερους, στους συνταξιούχους, που δοκιμάζονται, να μην φτάσουν στο έσχατο επίπεδο εξαθλίωσης και να συνεχίσουν να ζουν μαζεμένα μεν, αλλά με αξιοπρέπεια.

Δώστε μια ευκαιρία στους νοικοκύρηδες, που ματώνουν μια ολόκληρη ζωή, να μην δουν τους κόπους και τις οικονομίες τους να εξανεμίζονται και να επιστρέφουν στην φτώχεια της μετακατοχικής Ελλάδας .

Δεν χρειαζόμαστε μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφους συνεταίρους της εκάστοτε εξουσίας που –αντί να ενημερώνουν υπεύθυνα και νηφάλια– τροφοδοτούν το λαϊκισμό, επιτείνουν τη σύγχυση και διασπούν την συνοχή της κοινωνίας. Χρειαζόμαστε ενημέρωση και τεκμηρίωση, διάλογο και επιχειρήματα

Δώστε μια ευκαιρία στους θυμωμένους συμπολίτες μας να ενημερωθούν πλήρως για τις επιλογές που έχουν μπροστά τους και τη σημασία τους και να μην μείνουν παγιδευμένοι στα ψευτοδιλήμματα, στις ουτοπικές ιδεοληψίες, στο λαϊκισμό και στα εθνικιστικά παραληρήματα.

Δώστε μια ευκαιρία στους αξιόλογους και σοβαρούς έλληνες που αντιστέκονται στο λαϊκισμό, στους αφορισμούς, στη μνησικακία, να ασχοληθούν με την πολιτική και να ανανεώσουν την πολιτική ζωή αντί να γεμίζει η Βουλή με γραφικούς, με λαϊκιστές ή ανίκανους.

Δώστε μια ευκαιρία στους νέους, στις νέες, στα παιδιά μας, να έχουν τουλάχιστον εκείνα που όλες οι μεταπολεμικές γενιές πρόσφεραν στα παιδιά τους και να μη μεγαλώσουν σε μια Ελλάδα απομονωμένη και καταδικασμένη στη μιζέρια.

Δώστε μια ευκαιρία στους γονείς, που θυσιάζονται για να δώσουν εφόδια στα παιδιά τους, να μην βρεθούν ανήμποροι να τα βοηθήσουν, ούτε να τα αποχαιρετήσουν σε μια οδυνηρή νέα μετανάστευση.

Δώστε μια ευκαιρία στην Ελλάδα!

Σημείωση: Σε προηγούμενη ανάρτηση στο blog μου (29.2.2012) είχα διατυπώσει τον προβληματισμό μου, αν το να επιδιώκουμε τον οίκτο και τη συμπόνια των ξένων είναι κατάλληλη και αποτελεσματική στρατηγική επικοινωνίας για τη διεθνή εικόνα της χώρας μας. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι, δύο μήνες μετά, θα φτάναμε με την ψήφο μας στη σημερινή δεινή θέση, στον τωρινό διεθνή αυτοδιασυρμό. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα απευθυνόμουνα προς έλληνες παρακαλώντας τους να δώσουν μια ευκαιρία στην Ελλάδα! Να λοιπόν γιατί το “Give Greece a Chance” έγινε κεντρική ιδέα και τίτλος της σημερινής ανάρτησης. Αναγκαστικά, το προτίμησα του “Λυπηθείτε την Ελλάδα!”

Του Γιώργου Φλέσσα

Πηγή: athensvoice.gr