Αύξηση της ασφάλειας στο κυβερνοχώρο και υποχρεωτική αναφορά των παραβιάσεων εξετάζει η Κομισιόν για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

«Η Κομισιόν θα προτείνει μέχρι τα τέλη του τρίτου τριμήνου του 2012 μια νέα υποχρέωση κοινοποίησης των παραβιάσεων ασφαλείας στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και τραπεζικούς και χρηματοπιστωτικούς τομείς», τόνισε αξιωματούχος από το τμήμα της ψηφιακής ατζέντας της Κομισιόν.

Επεσήμανε ότι είναι προς το συμφέρον των εταιρειών να αυξήσουν την ασφάλεια έναντι των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, ωστόσο υπογράμμισαν ότι δεν κάνουν αρκετά ώστε να υπερασπιστούν τις υποδομές τους.

«Όταν δέχονται παραβιάσεις στην ασφάλειά τους, συνήθως δεν το αναφέρουν», τόνισε ο αξιωματούχος, λέγοντας ότι η Κομισιόν αναζητά τρόπους να υποχρεώσει τις εταιρείες να κοινοποιούν αυτές τις παραβιάσεις.

Μια δεύτερη πηγή από τη αρμόδια Διεύθυνση της Κομισιόν για τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις, επιβεβαίωσε τα σχέδια που επεκτείνουν τις κοινοποιήσεις για παραβιάσεις ασφαλείας σε νέες βιομηχανίες, εκτός από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών και διαδικτύου, οι οποίες ήδη υποχρεούνται να αναφέρουν τις παραβάσεις που υπόκεινται.

Η οδηγία για την ηλεκτρονική πειρατεία της ΕΕ αναφέρει ότι «σε περίπτωση συγκεκριμένου κινδύνου παραβίασης της ασφάλειας του δικτύου, ο φορέας παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών πρέπει να ενημερώσει τους συνδρομητές του για αυτό τον κίνδυνο».

Η εν λόγω οδηγία αναφέρεται στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, ωστόσο σύντομα αναμένεται να συμπληρωθεί με πιο αυστηρούς κανόνες. Στην αρχή του έτους, η Κομισιόν κατέθεσε μια νέα νομοθετική πρόταση επιβολής υποχρεώσεων αναφοράς παραβιάσεων δεδομένων για τις εταιρείες νέων τεχνολογιών και επικοινωνιών.

Η επίτροπος Viviane Reding επίσης πρότεινει τον Ιανουάριο υποχρέωση 24ωρης αναφοράς των εταιρειών διαδικτύου και τηλεπικοινωνιών, σε περίπτωση που «χάνουν» δεδομένα.

Ανάγκη για συνεργασία

Η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην αύξηση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο είναι απαραίτητη καθώς κατέχει το 90% των υποδομών στην ΕΕ, σύμφωνα με την Europol.

Τα εθνικά και ευρωπαϊκά όργανα επίσης θα πρέπει να ενισχύσουν τη συνεργασία τους για την καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο. Η Κομισιόν πρόσφατα πρότεινε την θέσπιση Ευρωπαϊκού Κέντρου για το Έγκλημα στον Κυβερνοχώρο που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2013.

Πηγή : euractiv.gr