Η βιοποικιλότητα έχει μειωθεί κατά μέσο όρο 28% παγκοσμίως από το 1970 και ο κόσμος θα πρέπει να ήταν 50% μεγαλύτερος προκειμένου να έχει αρκετή γη και δάση που να ανταποκρίνονται στα τωρινά επίπεδα κατανάλωσης και εκπομπών αερίων του άνθρακα, τόνισε χθες (14 Μαΐου) η WWF.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, μέχρι το 2030 ακόμη και «δύο πλανήτες Γη» δε θα είναι αρκετοί να συντηρήσουν την ανθρώπινη δραστηριότητα, λέει η WWF, στην έκθεση «Living Planet Report 2012».

Ο γενικός διευθυντής της WWF Jim Leape επισημαίνει ότι οι κυβερνήσεις δεν είναι ακόμη σε καλό δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας στην επόμενη σύνοδο κορυφής για τη βιώσιμη ανάπτυξη στο Ρίο.

«Νομίζω όλοι μας ανησυχούμε ότι οι χώρες που είναι στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων του ΟΗΕ για το Ρίο δεν έχουν δείξει ακόμη βούληση να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις».

Η ατζέντα της ΕΕ για το Ρίο

Η ΕΕ πιέζει για μια ατζέντα που περιλαμβάνει νομικά δεσμευτικούς στόχους για την επέκταση της βιώσιμης ενέργειας στα αναπτυσσόμενα κράτη, για μια στροφή προς μια οικονομία με αποτελεσματικότερη χρήση των πόρων και προστασία της βιοποικιλότητας. Θέλει επίσης να ενισχύσει το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ δίδοντάς του περισσότερες εξουσίες εποπτείας και επιβολής των συνθηκών.

Ωστόσο, αξιωματούχοι της ΕΕ τόνισαν πρόσφατα ότι υπάρχουν μεγάλα εμπόδια στην επίτευξη αυτών των στόχων. Η συνάντηση στο Ρίο 20-22 Ιουνίου αναμένεται να προσελκύσει πάνω από 50,000 συμμετέχοντες, με τους πολιτικούς να δέχονται ασφυκτικές πιέσεις από τους περιβαλλοντολόγους να συμφωνήσουν σε στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη, στο πνεύμα της Διάσκεψη του Ρίο που γέννησε το Πρωτόκολλο του Κιότο 20 χρόνια πριν.

Η WWF ωστόσο επισημαίνει ότι παρά τον στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα του πλανήτη, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία αναμένεται να έχει «καταστροφική αύξηση» μέχρι το τέλος του αιώνα.

Πηγή : euractiv.gr