Για την δεύτερη θέση στην κατάταξη του ΟΠΕΚ φαίνεται πως θα «μαλώσουν» Ιράν και Ιράκ καθώς όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg η Βαγδάτη σκοπεύει το λιγότερο να «υπερδιπλασιάσει» την παραγωγή της σε πετρέλαιο πριν από το 2015 και να πάρει την θέση της Τεχεράνης όμως πριν από το τέλος του χρόνου.

Με την «στήριξη» σήμερα της αμερικανικής Exxon Mobil και της βρετανικής BP το Ιράκ έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα στην πιο «δυναμική» αξιοποίηση των δυνατοτήτων του στην ιστορία του και συγκεκριμένα από το 1979 όταν ανέλαβε την χάραξη της ενεργειακής του πολιτικής ο Σαντάμ Χουσεΐν.

Νέα πλούσια κοιτάσματα έρχονται στο φως τα οποία εκτιμάται πως θα εκτινάξουν το επόμενο διάστημα την πετρελαιοπαραγωγή.

Τον Απρίλιο ειδικότερα το Ιράκ παρήγαγε 3,03 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, κατά 7,7% περισσότερο από ότι τον Μάρτιο, την ώρα που η ιρανική παραγωγή έπεσε στα 3,2 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚ.

Η τελευταία φορά πάντως που το Ιράκ ξεπέρασε το Ιράν ήταν το 1988 όταν έληξε ο οκταετής πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με τα στοιχεία της BP.
Όπως επισημαίνεται, η εξέλιξη αυτή αντιμετωπίζεται πολύ θετικά από τις αγορές λόγω της επικείμενης επιβολής των πρόσθετων κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εις βάρος του Ιράν που τίθενται σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου.

Σημειώνεται, τέλος, πως το Ιράκ διαθέτει τα πέμπτα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο και πως επί ηγεσίας Χουσεΐν η χώρα είχε παραχωρήσει 15 άδειες σε ξένες εταιρείες για την διεξαγωγή ερευνών και την εκμετάλλευση των παραγόμενων ποσοτήτων πετρελαίου, ενώ σήμερα 47 υποψήφιοι έχουν εκδηλώσει μέχρι στιγμής ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό για έρευνες υδρογονανθράκων που έχει προγραμματιστεί για τις 30 Μαΐου.

Στόχος είναι η παραγωγή 3,4 εκατ. βαρελιών πετρελαίου την ημέρα για το 2012 και τα 4 εκατ. βαρέλια πετρελαίου για το 2013.

Πηγή: energypress.gr