Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χρηματοδοτήσει σημαντικό μέρος των αναγκών για την υλοποίηση του «υπέρ-καυκάσιου» αγωγού φυσικού αερίου Trans-Caspian gas pipeline έκανε γνωστή ο ειδικός απεσταλμένος της Ε.Ε. για θέματα της Κεντρικής Ασίας, Πιερ Μορέλ.

Ο ίδιος τόνισε ωστόσο πως η όποια έγκριση για την αποδέσμευση κονδυλίων θα δοθεί μόνο αφού διαπιστωθεί πως τηρούνται αυστηρώς οι περιβαλλοντικοί όροι που συνοδεύουν το έργο.

Στο σημείο αυτό σημειώνεται πως το Ιράν και η Ρωσία έχουν εκφράσει φόβους για την υποβάθμιση του θαλάσσιου οικοσυστήματος της Κασπίας.
Σύμφωνα με τον Πιερ Μορέλ, η εντολή που έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Σεπτέμβριο να μπορεί να διαπραγματεύεται απ’ ευθείας με τρίτες χώρες για την χάραξη του «Νότιου Διαδρόμου» αποτέλεσε «κρίσιμη καμπή» για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς πρόκειται για την πρώτη φορά στα 50 χρόνια περίπου ζωής της που καθίσταται αρμόδια για να εκπροσωπεί τις «27» σε διαβουλεύσεις που αφορούν το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης.

Ο αγωγός Trans-Caspian gas pipeline, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, προβλέπεται να ξεκινά από το Τουρκμενιστάν, να περνά υπό την Κασπία, να καταλήγει στο Αζερμπαϊτζάν και από εκεί να συνδέεται με τον αγωγό που θα αποτελέσει τον «Νότιο Διάδρομο».

Πηγή: energypress.gr