Καλυμμένο από ένα στρώμα χιονιού ήταν σήμερα το Σαράγεβο και τα περίχωρά του για πρώτη φορά εδώ και πενήντα χρόνια αυτό το μήνα, σύμφωνα με επίσημη πηγή, η οποία σημείωσε ότι έχουν προκληθεί ζημιές στις γεωργικές καλλιέργειες και στα φυλλοβόλα δέντρα. “Το στρώμα χιονιού στο Σαράγεβο ήταν 9 εκατοστά στις 07:00 (08:00 ώρα Ελλάδος). Είναι η πρώτη φορά εδώ και πενήντα χρόνια που διατηρήθηκε το χιόνι στο Σαράγεβο το Μάιο”, δήλωσε ο Ντζέναν Ζούλουμ, ειδικός για το κλίμα του τοπικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου.

“Την τελευταία φορά που υπήρχε χιόνι το Μάιο ήταν το 1962. Τότε είχε καταγραφεί στρώμα 2 εκατοστών.

Πιο πριν ήταν το 1953, όταν σύμφωνα με αυτό που έχει καταγραφεί έφτανε πάλι τα 9 εκατοστά”, διευκρίνισε.

Χιόνι στο Σαράγεβο υπήρχε και το Μάιο του 2005, σύμφωνα με τον ίδιο, αλλά αυτό δεν διατηρήθηκε. Η θερμοκρασία έπεσε εξάλλου κατά σχεδόν 30 βαθμούς Κελσίου σε δύο ημέρες, από 29 βαθμούς Κελσίου το Σάββατο σε 0,3 βαθμούς σήμερα το πρωί, υπογράμμισε ο Ζούλουμ.

“Είναι μια ασυνήθιστη κατάσταση, αλλά το ίδιο ίσχυε και όταν συνέβη στο παρελθόν. Από σήμερα θα σταματήσει να χιονίζει, η θερμοκρασία θα ανέβει και θα ξεπεράσει εκ νέου τους 20 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου”, πρόσθεσε. Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν και στην υπόλοιπη χώρα, κυρίως σε ορεινές περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Βοσνίας. Στο Σεράγεβο το χιόνι προκάλεσε ζημιές στα φυλλοβόλα δέντρα, δεκάδες από τα οποία έσπασαν. Σημαντικές ζημιές ανέφεραν επίσης οι αγρότες στην υπόλοιπη χώρα, κυρίως σε δενδρόκηπους. Ο φετινός χειμώνας στη Βοσνία ήταν ιδιαίτερα δριμύς, με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και το χιόνι να ξεπερνάει τα δύο μέτρα στα ορεινά.

Πηγή: zougla.gr