Έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στις προθέσεις του Ιράν για μπλοκάρισμα/αποκλεισμό των εξωτερικών ιστοσελίδων, καθώς εργάζεται επάνω στη δημιουργία του δικού της εθνικού διαδικτυακού συστήματος, όπου το υλικό θα φιλτράρεται – λογοκρίνεται ανάλογα.

Το πρώτο βήμα για το μπλοκάρισμα του Internet έγινε πρόσφατα, με την κυβέρνηση του Ιράν να αποτρέπει σε τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες και παρόχους τηλεπικοινωνιών να κλέινουν συμφωνίες με πελάτες που στέλνουν email από λογαριασμούς με ξένη διεύθυνση (π.χ. Gmail, Hotmail κλπ).

Επομένως, οι πολίτες του Ιράν θα πρέπει να διαθέτουν διεύθυνση email που να τελειώνει σε “iran.ir”, “post.ir” και “chmail.ir”, τα πανεπιστήμια διευθύνσεις με κατάληξη “.ir” ή “ac.ir”, ενώ οι κυβερνητικές οργανώσεις σε “.ir” ή “gov.ir”.

Σύμφωνα με την Ιρανική κυβέρνηση, το μπλοκάρισμα γίνεται για να υπάρχει μεγαλύτερη προστασία εμπιστευτικών δεδομένων, κατηγορώντας ουσιαστικά τις ξένες υπηρεσίες email ότι παρουσιάζουν πολλά κενά ασφαλείας. Από την άλλη μεριά, είναι ένας τρόπος πιο εύκολης παρακολούθησης των emails που στέλνονται από/προς το Ιράν.

Μπορεί οι ειδήσεις αυτές να μοιάζουν αδιάφορες, ωστόσο, με δεδομένη την πολιτική της Κίνας και τις πρόσφατες αποφάσεις της Ινδίας, αλλά και με τις συζητήσεις για τα νομοσχέδια SOPA, PIPA, CISPA, ίσως σύντομα ο κόσμος του Internet να είναι αρκετά διαφορετικός από αυτόν που γνωρίζουμε σήμερα…

Πηγή : techgear.gr