Διαψεύδει με ανακοίνωση της η αμερικανική εταιρεία Noble Energy η οποία διαχειρίζεται στην Κύπρο τις έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που την θέλουν να εγκαταλείπει την Μεγαλόνησο και συγκεκριμένα το «Οικόπεδο 12».

Εκτιμήσεις ότι η Noble Energy ενδέχεται να διακόψει τις δραστηριότητες στην Κύπρο είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την απροσδόκητη, όπως χαρακτηρίζεται, απόφαση της να μην υποβάλει αίτηση για τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Η ερμηνεία που δίδεται από τα ισραηλινά κυρίως μέσα ενημέρωσης για την πιθανή αποχώρηση της Noble Energy είναι ότι η ανακάλυψη των 7 τρισ. κυβικών ποδιών φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στο «Οικόπεδο 12» δεν επαρκούν για να «κρατήσουν» ζωντανό το ενδιαφέρον της για την κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου για εξαγωγές.

Η Κυπριακή Δημοκρατία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έλαβε συνολικά 15 αιτήσεις από 5 εταιρείες και 10 κοινοπραξίες για 9 από τα 12 τεμάχια της ΑΟΖ που ετέθησαν σε προσφορά.

Οι χώρες προέλευσης των εταιρειών είναι η Κύπρος, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, η Ολλανδία, η Νότια Κορέα, η Ρωσία, η Μαλαισία, η Ιταλία, η Αυστραλία, η Νορβηγία, ο Καναδάς, η Ινδονησία και ο Λίβανος.

Πηγή: energypress.gr