“Η ΕΚΤ δεν θα παρείχε έκτακτη ρευστότητα σε ελληνικές τράπεζες που θα αντιμετώπιζαν πτώχευση” δήλωσε εχθές, 13 Μαΐου, ο Λικ Κουν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο η πολιτική κρίση στην Ελλάδα να οδηγήσει σε μη συντεταγμένη χρεοκοπία της χώρας.

«Δεν [θα] προσφέρουμε [έκτακτη ρευστότητα] σε χρεοκοπημένες τράπεζες […] αυτή είναι μια από τις αρχές της πολιτικής μας», συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε ότι οι περαιτέρω αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ «δεν πρόκειται να βοηθήσουν» και ότι επαφίεται στις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Επιπλέον ανέφερε ότι η ΕΚΤ είναι πιθανό να μειώσει περαιτέρω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, ενώ θα μπορούσε να μειώσει ακόμα περισσότερο το βασικό επιτόκιό της εάν κρίνει ότι είναι απαραίτητο.

Η ΕΚΤ αναμένεται να δημοσιεύσει νέες προβλέψεις τον Ιούνιο, όμως ο κ. Κουν γνωμοδότησε πως δεν περιμένει μεγάλες διαφορές σε σχέση με τις προβλέψεις του Μαρτίου.

«Η υπόθεσή μου είναι ότι δεν θα έχουν μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Μαρτίου -ίσως μια ελαφριά επιδείνωση σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, αλλά τίποτε δραματικό ή θεμελιώδες», κατέληξε.

Πηγή: skai.gr