Σήμερα το μεσημέρι στις 12:00, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκαλεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, αρχικά, όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση της Προεδρίας, με τους τρεις αρχηγούς και έλαβαν τις διερευνητικές εντολές, δηλαδή τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, τον πρόεδρο της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Εν συνεχεία, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Παπούλιας θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Πάνο Καμμένο, πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, την ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τον Γ.Γ της Χρυσής Αυγής Νίκοι Μιχαλολιάκο και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη. Κουβέλη.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης, ότι ο πρόεδρος καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς σύμφωνα με το αρθρο 37 παράγραφος 3 του Συντάγματος, στο πλαίσιο της προσπάθειας σχηματισμού κυβέρνησης που θα απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής, η οποία προέκυψε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Την ελπίδα ότι θα συμβάλει στο να υπάρξει κυβέρνηση, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας υποδεχόμενος χθες στο γραφείο του τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος του παρέδωσε τη διερευνητική εντολή και τον ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της προσπάθειάς του.

«Η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά συμφωνούν στην ανάγκη και τη δυνατότητα σχηματισμού οικουμενικής Κυβέρνησης φιλευρωπαϊκών δυνάμεων με διετή εντολή, με όριο την παραμονή της χώρας στο Ευρώ και με στόχο τη δραστική βελτίωση των όρων και την οριστική υπέρβαση του μνημονίου, ώστε η Ελλάδα να ξαναγίνει αυτοδύναμη και κυρίαρχη», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος προσερχόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια προκειμένου να τον ενημερώσει για το αποτέλεσμα της διερευνητικής εντολής.

«Βεβαίως», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, «όρος και προϋπόθεση είναι και η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση αυτή. Το έθεσα στον κ. Τσίπρα το ζήτημα αυτό, δεν έχω λάβει μία θετική απάντηση, πιστεύω όμως ότι εκεί πρέπει να εστιαστούν οι προσπάθειές σας κατά την φάση των διαβουλεύσεων, υπό τον δικό σας συντονισμό και τη δική σας προεδρία» .

«Υπάρχουν ψήγματα αισιοδοξίας απ΄ότι βλέπω. Ελπίζω να συμβάλω στο να υπάρξει μία κυβέρνηση, γιατί τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα», απάντησε ο κ. Παπούλιας, προσθέτοντας ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε, τη Δευτέρα το ECOFIN, στη συνέχεια το ΝΑΤΟ και το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ.

Την οξύτατη αντίδραση κύκλων του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι το κόμμα του, η ΝΔ και η ΔΗΜΑΡ έχουν συμφωνήσει για τον σχηματισμό κυβέρνησης με διετή ορίζοντα και με στόχο την παραμονή της χώρας στο ευρώ και ότι αναμένει την απάντηση του κ.Τσίπρα.

Σύμφωνα με την πρώτη, ανεπίσημη αντίδραση, κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζαν ότι η τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου αποκαλύπτει ότι ενώ τα τρία κόμματα άλλα έλεγαν δημόσια, άλλα έκαναν στο παρασκήνιο γιατί από τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προκύπτει ότι υπάρχει συμφωνία σε πρόγραμμα διετίας και τώρα καλούν τον ΣΥΡΙΖΑ να προστρέξει στην εφαρμογή του. Σημείωναν επίσης ο κ.Τσίπρας επανειλημμένα έχει αναφερθεί στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, όλο το διάστημα των διερευνητικών εντολών έκανε σαφέστατη την θέση του ότι σε κυβέρνηση εφαρμογής του Μνημονίου δεν πρόκειται να συμμετάσχει και άφηναν αιχμές κατά του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, λέγοντας ότι ενώ προγραμματικά έχει συμφωνήσει σε όλα με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, αναζητεί ένα πολιτικό άλλοθι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτόχρονα, οι ίδιοι κύκλοι εξέφραζαν την εκτίμηση ότι πιθανότατα θα σχηματιστεί κυβέρνηση των τριών κομμάτων, αλλά η κυβέρνηση αυτή δεν θα έχει την λαϊκή νομιμοποίηση και για τον λόγο αυτό, αν σχηματιστεί, δεν θα αντέξει, κάτω από τη λαϊκή πίεση.

Πηγή: skai.gr