Ως μονόδρομο παρουσίασε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ την εφαρμογή των προγραμμάτων στήριξης που έχουν συμφωνηθεί για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, ενώ εστίασε περισσότερο στη χώρα μας.

«Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία από την εφαρμογή των οικονομικών τους προγραμμάτων» τόνισε η αξιωματούχος του ΔΝΤ από την Κωνσταντινούπολη.

«Τα προβλήματα Ισπανίας – Ελλάδας είναι αρκετά διαφορετικά. Το ΔΝΤ εξέτασε ενδελεχώς το ισπανικό τραπεζικό σύστημα και τα αποτελέσματα ήταν ικανοποιητικά. Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις» πρόσθεσε η Λαγκάρντ.

Όσον αφορά την Τουρκία, η επικεφαλής του ΔΝΤ μεταξύ άλλων δήλωσε ότι η γείτων μπορεί να επωφεληθεί από περισσότερες άμεσες επενδύσεις και από την περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών.

Η Λαγκάρντ δήλωσε δε, ότι θα είναι η πρώτη που θα συγχαρεί την Τουρκία, αν η ανάπτυξη της οικονομίας προσεγγίσει το 4% το 2012, με παράλληλη περικοπή των ελλειμμάτων και έλεγχο των πληθωριστικών πιέσεων.

Στο μεταξύ, ο επίτροπος νομισματικών υποθέσεων Όλι Ρεν κάλεσε τα ελληνικά κόμματα να σχηματίσουν άμεσα κυβέρνηση για να διαχειριστεί την κατάσταση.

“Στρατηγική μας είναι να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη” είπε από την πλευρά του ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε. Συμπλήρωσε πάντως πώς άν η χώρα βγεί εκτός η ευρωζώνη δε θα διαλυθεί.

Πηγή: skai.gr