Ο Ολυμπιακός έκανε το… θαύμα. Απέκλεισε τη Μπαρτσελόνα και με νίκη με 68-64 πήρε την πρόκριση στον Μεγάλο τελικό του Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκα. Οι Σπανούλης, Πρίντεζης, Ντόρσεϊ και Παπανικολάου έβαλαν… φωτιά στις εξέδρες του «Σινάν Ερντέμ», με τον κόσμο να τραγουδά «είσαι στο μυαλό κάτι μαγικό». Την Κυριακή στις 21:00 οι «ερυθρόλευκοι» θα διεκδικήσουν το δεύτερο Πρωτάθλημα Ευρώπης τους απέναντι στην ΤΣΣΚΑ, παίρνοντας το αίμα τους πίσω από τους Καταλανούς για την ήττα τους προ δύο ετών στο Παρίσι.

Με πολύ καλή άμυνα και αφήνοντας… εκτός μάχης -ουσιαστικά- τους Χουέρτας και Μάικλ και τον Ναβάρο να προσπαθεί παρέα με τον Ν’Ντονγκ να κερδίσουν το ματς, οι Πειραιώτες έδειξαν ότι η ελληνική ψυχή ήταν εκείνη που «μίλησε» στα κρισιμότερα σημεία. Έτσι, η «αρμάδα» του Ίβκοβιτς έστειλε την ομάδα του Πασκουάλ στον Μικρό τελικό απέναντι στον Πανβαθηναϊκό.

Σπανούλης, Μάντζαρης Κέσελ, Άντιτς και Ντόρσεϊ, ξεκίνησαν για τον Ολυμπιακό και η Μπαρτσελόνα παρατάχθηκε με τους Ν’Ντονγκ, Χουέρτας, Λόρμπεκ, Ναβάρο και Έιντσον. οι «ερυθρόλευκοι» με τον αρχηγό τους να δίνει ρυθμό και τους Μάντζαρη και Άντιτς να τον ακολουθούν πήγαν σε ένα γρήγορο 8-0 (2΄:40΄΄). Οι Ισπανοί είχαν δεχθεί ένα… χαστούκι, καθώς δεν είχαν προλάβει να οργανωθούν. Οι παίκτες του Ίβκοβιτς τους παρέσυραν στο γρήγορο παιχνίδι τους και εκείνοι του Πασκουάλ περνόντας τη μπάλα μέσα στη ρακέτα μείωσαν με Λόρμπεκ και Ν’Ντόνγκ (10-6). Ο «Kill Bill» βρισκόταν σε καλή μέρα και καθοφηγούσε την ομάδα του, έβγαζε πικ εν ρολ, αλλά σκόραρε και με δεύτερο τρίποντο έκανε το 13-6 (6΄). Πάντως, ο Ν’Ντονγκ δημιουργούσε… ρήγματα (13-9, 7΄) και πήγε στον πάγκο να ξεκουραστεί, δίνοντας τη θέση του στον Βάσκεζ. Ο Ναβάρο απ’ την άλλη ξεκίνησε μεν, αλά λόγω του τραυματισμού του (σ.σ. πελματιαία απονευρωσίτιδα) δεν ήταν δυναμικός δε, με τον Μάντζαρη να τον ακολουθεί κατά πόδας. Ο Ισπανός αποσύρθηκε στον πάγκο και πέρασε μέσα ο Έιντσον, μαζί με τον Ουάλλας. Ο Πασκουάλ άλλαξε όλη την πεντάδα του και ο «Ντούντα» έριξε στη «μάχη» Παπανικολάου, Χάινς και Πρίντεζη. Ο τελευταίος έπαιρνε πλέον κι αυτός αρκετές προσπάθειες, για να κάνει τους Πειραιώτες πιο επικίνδυνους και απειλητικούς και με 4 σερί πόντους του έκανε το 17-9 (9΄). Ο Σάδα ξέφυγε από τα μαρκαρίσματα και μείωσε (17-11) και μετά από άστοχες επιθέσεις το δεκάλεπτο έκλεισε με 17-11.

Ο Σλούκας μπήκε και αυτός στο παρκέ, στο πλάι του Λο, με τον Σπανούλη να είναι στον πάγκο. Το 19-11 αύξησε τη διαφορά (11΄), αλλά οι Καταλανοί με Βάσκεζ και Ουάλλας μείωσαν σε 19-16 (12΄). Το παιχνίδι συνέχιζε να έχει γρήγορο ρυθμό και ο Ναβάρο «απάντησε» στο καλάθι του Παπανικολάου, με τη Μπάρτσα να έχει πλησιάσει επικίνδυνα (22-18, 14΄). Πάντως, εκατέρωθεν γίνονταν αρκετά λάθη (5 Ολυμπιακός τα 4 από τον Σπανούλη, 6 Μπαρτσελόνα). Οι παίκτες του Πασκουάλ κέρδιζαν τη μάχη των ριμπάουντ όμως (17 έναντι 12) και με 8 επιθετικά ανανέωναν τις προσπάθειες τους. Ο Παπανικολάου εξακολούθησε να ξεφεύγει από τους αντιπάλους του και να βρίσκει στόχο (24-18).

Οι Λόρμπεκ, Πέροβιτς και Ναβάρο όμως με 6-0 σερί έφεραν το ματς στα ίσα (24-24, 16΄). Ο Σπανούλης είχε επιστρέψει, βλεποντας τον Ναβάρο όμως να βρίσκει τα πατήματα του και με τρίποντο να δίνει για πρώτη φορά το προβάδισμα στο παιχνίδι (26-27, 16΄:30΄΄). Παρόλα αυτά, ο Έλληνας διεθνής εξακολούθησε να κινεί τα νήματα του Ολυμπιακού και με τον Ντόρσει στο πλάι του και τους δυο τους να παίζουν και πικ εν ρολ προσπέρασαν ξανά με 31-27 (18΄). Οι Καταλανοί εξακολούθησαν να «χτυπούν» τον Ολυμπιακό μέσα στα καλάθια. Εκμεταλλεύθηκαν τα κακά μπλοκ άουτ του και με Ν’Ντονγκ κυρίως και Λόρμπεκ δευτερευόντος το σκορ πήγε στο 31-29. Η αστοχία και των δύο πλευρών κρατούσε το σκορ σε χαμηλά επίπεδα, παρά τον ταχύ ρυθμό του ματς, καθώς πέραν αυτού έδιναν και οι δύο μεγάλο βάρος στο αμυντικό κομμάτι. Μετά από μια «σύγκρουση» με τον Μάικλ και ένα φάουλ ο Λο πήγε στον πάγκο για να ξαναμπεί ο Μάντζαρης. Ο τελευταίος με μια πάσα του στον Ντόρσεϊ έδωσε την ευκαιρία στον Αμερικανό να κάνει ένα εκπληκτικό κάρφωμα για το 33-29, που ήταν και το σκορ του ημιχρόνου.

Κρατούσαν οι «ερυθρόλευκοι»

Οι Πειραιώτες υπερτερούσαν σε όλους τους τομείς, αλλά έχαναν -ακόμη- σε έναν σημαντικό. Στα ριμπάουντ, καθώ είχαν μαζέψει 16 (τα 11 αμυντικά), ενώ οι αντίπαλοι τους είχαν 24 εκ των οποίων τα 12 επιθετικά. Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς ζήτησε περισσότερη προσοχή σητν άμυνα, αλλά και επιθετικότητα στη διεκδίκηση των ριμπάουντ. Ο Σπανούλης ξεκίνησε στην επανάληψη με ευστοχία από τα 6.75 (36-29) και παρότι οι Ναβάρο και Σάδα ήταν και αυτοί εύστοχοι,η μπάλα πλέον άρχισε να πηγαίνει και μέσα στη ρακέτα. Οι Πρίντεζης και Χάινς βοηθούσαν και αυτοί και στο σκοράρισμα, καθώς δε γινόταν να τα κάνει όλα ο αρχηγός και έφτασαν στο 43-35 (23΄:50΄΄). Οι Ν’Ντονγκ και Ουάλλας αντικαταστάθηκαν από Βάσκεζ και Λόρμπεκ. Με ένα 6-0 σερί οι Καταλανοί μείωσαν (43-41, 25΄:30΄΄), με Βάσκεζ και Μάικλ, με τα επιθετικά ριμπάουντ τους να φτάνουν τα 16! Ο Ολυμπιακός μετρούσε μόλις 6. Πάντως, ήταν πολύ καλός αμυντικά ακόμη και στις οργανωμένες επιθέσεις των αντιπάλων του -και ας μην είναι το δυνατό του σημείο αυτό. Την ίδια ώρα η Μπαρτσελόνα μετρούσε 2/15 τρίποντα (13%) απέναντι στα 6/12 του Ολυμπιακού.

Ο Πρίντεζης έκανε το 45-41 και ο Λόρμπεκ «απάντησε» αμέσως (45-43, 28΄). Στην κρίσιμη αυτή στιγμη, ο Παπανικολάου «βομβάρδισε» (48-43) και ξεσήκωσε τον κόσμο του στις εξέδρες και ο Λο αύξησε τη διαφορά στους επτά πόντους (50-43, 28΄:20΄΄). Ο Πρίντεζης πήγε να πάρει «ανάσες» με τον Άντιτς να επιστρέφει. Ο Λο όμως έκανε φάουλ και τη στιγμή που η Μπαρτσελόνα είχε… μηδέν ομαδικά στην τρίτη περίοδο, της έδωσε δύο εύκολους πόντους στέλνοντας τη πια στις βολές (50-45, 1΄:15΄΄). Μετά από ένα ακόμη επιθετικό ριμπάουντ (17), ο Λόρμπεκ μείωσε στους τρεις (50-47). Ο Χάινς έκανε ακριβώς το ίδιο στην επόμενη επίθεση, καθώς πήρε το ριμπάουντ, ανανέωσε το χρόνο, αλλά μετά από διπλή ντρίμπλα του Λο, το σκορ παρέμεινε στο 50-47 στη λήξη της περιόδου.

Ο Ίβκοβιτς επέμενε στο θεμα των ριμπάουντ (23 έναντι 31) και ζητούσε και λιγότερα λάθη (12 έναντι 9). Στην πεντάδα πέρασαν οι Σπανούλης, Κέσελ και Ντόρσεϊ αντί των Χάινς, Παπανικολάου και Σλούκα, ενώ ο Πασκουάλ έριξε στο παρκέ τους Λόμπερκ και Πέροβιτς αντί των Βάσκεζ και Ουάλλας. Τρέχοντας ένα σερί 4-0 με Σπανούλη και Άντιτς το σκορ έγινε 54-47. Παρά το γεγονός ότι ο Χουέρτας το «έσπασε» ο αρχηγός σκόραρε ξανά (56-49), αλλά ο Ναβάρο «απάντησε» με τρίποντο (56-52, 32΄). Δύο αχρείαστα φάουλ του Λο (4) έδωσε την ευκαιρία στη Μπάρτσα να πάρει νέες επιθέσεις και ο Μάντζαρης μπήκε στη θέση του. Οι Ισπανοί ήταν διαβασμένοι και αυτοί και έβλεπαν ότι ο Αμερικανός ήταν… εκτός παιχνιδιού, παρότι ο Ίβκοβιτς τον κρατούσε στο παρκέ μέχρι τότε. Ο Σπανούλης δε μπορούσε να είναι εύστοχος συνέχεια, αλλά κέρδιζε φάουλ. Ο Σάδα τιμώρησε την αστοχία των «ερυθρολεύκων» και το γεγονός ότι τον άφησαν αμαρκάριστο και έκανε το 56-54 (34΄). Ο Πρίντεζης ξαναπέρασε στο παρκέ, στο πλάι του Ντόρσεϊ, ο οποίος παίζοντας το πικ εν ρολ με τον «Kill Bill» πέτυχε ένα καλάθι ψυχολογίας (58-54). Στο ματς μπήκε και ο Παπανικολάου. Ο «La Bomba» δε συγχωρούσε όμως (58-56, 35΄). Το ίδιο και ο Πρίντεζης όμως (61-56, 4΄:30΄΄), φτάνοντας τους 14 πόντους. η νευρικότητα είχε κάνει την εμφάνιση της και στο στρατόπεδο της Μπαρτσελόνα.

Ο Παπανικολάου έκανε το 62-56 και ο Πρίντεζης το 3ο φάουλ του (4ο ομαδικό), αλλά οι Πειραιώτες ήταν αυτοί που πήγαν στις βολές με τον Μάντζαρη (63-56, 3΄:30΄΄). Παρά την αστοχία, ο Ντόρσεϊ ανανέωσε την επίθεση -με άλλο ένα επιθετικό ριμπάουντ- αλλά ο Σπανούλης δεν ευστόχησε ούτε τώρα (2΄:34΄΄). Ο Ναβάρο έκανε το ίδιο, αλλά μετά το 4ο φάουλ του Πρίντεζη, ο Λόρμπεκ ευστόχησε σε μία βολή (63-58). Ο Λο σε… μία από τα ίδια, έδειξε ξανά ότι δε μπορούσε να βοηθήσει και ο Ίβκοβιτς πήρε τάιμ άουτ. Ο Μάικλ πήγε στις βολές (63-59, 1΄:54΄΄) και ο Ολυμπιακός έχασε άλλη μια επίθεση χάρη στον Λο. Ο Αμερικανός τραυματίστηκε κιόλας και έδωσε και φάουλ στη Μπαρτσελόνα και καθότι ήταν το 5ο του αντικαταστάθηκε από τον Μάντζαρη.

Ο Ναβάρο κέρδισε φάουλ 63-61 , 1΄:31΄΄), αλλά ο Σπανούλης… μίλησε στα 69΄΄ και με μια «βόμβα» έκανε το 66-61. Στη συνέχεια όμως χρεώθηκε με φάουλ πάνω στον Ν’Ντονγκ (66-63). Ο Ντόρσεϊ, αστόχησε, πήρε άλλο ένα επιθετικό ριμπάουντ αλλά μετά φάουλ και ο Ν’Ντονγκ ξαναπήγε στις βολές (66-64, 43΄΄) και μετά από ένα ριμπάουντ του Μάντζαρη ο Ντόρσεϊ πέτυχε γκολ-φάουλ και στα 16΄΄ και με το σκορ στο 68-64, αφού έχασε τη βολή, ο Παπανικολάου χρεώθηκε με επιθετικό φάουλ από τον Λουίτζι Λαμόνικα. Ο Ν’Ντονγκ αστόχησε στην επίθεση όμως και εκεί όλα τελείωσαν για τη Μπαρτσελόνα. Ο Παπανικολάου αστόχησε στις βολές, αλλά ο Ολυμπιακός ήταν στον τελικό. Με τη νίκη του με 68-64 πήρε το πολυπόθητο εισιτήριο.

Τα δεκάλεπτα: 17-11, 33-29, 50-47, 68-64.

Πηγή: novasports.gr