Το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στη μετεκλογική και ταυτόχρονα προεκλογική, κατά την εκτίμηση των περισσότερων Βρετανών σχολιαστών, περιγράφει σε δημοσίευμά του το περιοδικό Economist (που προειδοποιεί στο βασικό του άρθρο για τους κινδύνους του ελληνικού εκλογικού αποτελέσματος για το ευρώ).

Ένα νέο τέλμα στις επαναληπτικές εκλογές θα σημάνει σίγουρα παραβίαση των όρων της διάσωσης και θα καταστήσει το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη πιο πιθανό, σχολιάζει το δημοσίευμα.

Η αποφυγή αυτής της κατάστασης θα εξαρτηθεί από το αν Σαμαράς και Βενιζέλος θα καταφέρουν να πείσουν το 70% των Ελλήνων που υποστηρίζουν το ευρώ ότι εκδήλωσαν τη διαμαρτυρία τους στην κάλπη, αλλά τώρα είναι καιρός να «ξανασοβαρευτούν», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη ΝΔ σημειώνεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς αντιμετωπίζει εσωκομματικές επικρίσεις από απογοητευμένα στελέχη που πιστεύουν ότι δεν έπρεπε να πιέσει για εκλογές. Αναφέρεται ότι ο Κώστας Καραμανλής ίσως επιχειρήσει τώρα να τον αντικαταστήσει, αν και ο ίδιος δεν είναι προφανής επιλογή για να ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες εκλογές.

Για τον κ. Βενιζέλο τονίζεται ότι αν χάσει περισσότερες ψήφους στις νέες εκλογές θα δει τον Ανδρέα Λοβέρδο να διεκδικεί την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Για το λόγο αυτό, προσθέτει ο Εκόνομιστ, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει πιο συναινετικό τόνο απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, καθώς πρέπει να κερδίσει πίσω ψηφοφόρους από το ΣΥΡΙΖΑ, αν θέλει να επιβιώσει. Όλα αυτά ενώ επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα πρέπει να μη βγει εκτός ευρωζώνης, «εκεί που θα την οδηγούσε ο κ. Τσίπρας», καταλήγει ο Economist.

Πηγή: skai.gr