Ένας στους 6 καρκίνους-2 εκατομμύρια τον χρόνο παγκοσμίως-προκαλούνται από λοιμώξεις που σε μεγάλο βαθμό μπορούν να αντιμετωπιστούν ή να προληφθούν, υποδεικνύουν νέα στοιχεία.

Η επισκόπηση, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Lancet Oncology’, εξέτασε ποσοστά εμφάνισης για 27 είδη καρκίνου σε 184 χώρες και ανακάλυψε ότι είναι υπεύθυνες 4 κύριες λοιμώξεις.

Πρόκειται για τους ιούς HPV, το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, και της ηπατίτιδας B και C, που ευθύνονται για 1,9 εκατ. περιστατικά καρκίνων τραχήλου, στομάχου και ήπατος.

Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η ερευνητική ομάδα από το International Agency for Research on Cancer στη Γαλλία, δήλωσε ότι χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες για να καταπολεμηθούν τα περιστατικά που μπορούν να αποφευχθούν και να αναγνωριστεί ο καρκίνος ως μεταδοτική νόσος.

Το ποσοστό καρκίνων που συνδέονται με λοίμωξη είναι περίπου 3 φορές υψηλότερο σε περιοχές του αναπτυσσόμενου κόσμου, όπως ανατολική Ασία, παρά σε ανεπτυγμένες χώρες (22.9% έναντι 7.4%).

Σχεδόν το ένα τρίτο των περιστατικών αφορούν ανθρώπους κάτω των 50 ετών.

Στις γυναίκες, ο καρκίνος του τραχήλου αφορά περίπου το μισό των καρκίνων που συνδέονται με λοίμωξη. Στους άντρε,ς περισσότερο από το 80% των καρκίνων αφορούσαν το ήπαρ και το πεπτικό.

Οι ερευνητές Drs Catherine de Martel και Martyn Plummer, δήλωσαν ότι λοιμώξεις από ορισμένους ιούς βακτήρια και παράσιτα είναι ορισμένες από τις μεγαλύτερες και προβλέψιμες αιτίες καρκίνου παγκοσμίως.

Πρόσθεσαν ότι η εφαρμογή των μεθόδων δημόσιας υγείας για την πρόληψη των λοιμώξεων, όπως οι εμβολιασμοί και οι αντιμικροβιακές θεραπείες, θα μπορούσαν να έχουν σημαντική επίδραση στο μελλοντικό φορτίο του καρκίνου παγκοσμίως.

Υπάρχουν εμβόλια που προστατεύουν έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)- ο οποίος συνδέεται με τον καρκίνο του τραχήλου-και του ιού της ηπατίτιδας B, που συνδέεται με τον καρκίνο του ήπατος.

Επιπλέον, ειδικοί γνωρίζουν ότι ο καρκίνος του στομάχου μπορεί να αποφευχθεί εξουδετερώνοντας τη λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού στο στομάχι με χρήση αντιβιοτικών.

Πηγή: iatronet.gr