Διαπρεπείς νομικοί από την Ευρώπη και την Αμερική θα συναντηθούν την Παρασκευή 25 Μαΐου στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών για να… δικάσουν τον Σωκράτη, 2.500 χρόνια μετά.

Ο Σωκράτης το 399 π.Χ. οδηγήθηκε σε δίκη ενώπιον 500 Αθηναίων πολιτών με τις κατηγορίες της ασέβειας προς τους θεούς της πόλης και της εισαγωγής «καινών δαιμονίων» στην Αθήνα αλλά και της διαφθοράς των νέων. Καταδικάστηκε σε θάνατο, με 280 ψήφους που τον έκριναν ένοχο και τις 220 ψήφους των πολιτών που πείστηκαν για την αθωότητά του. Το Μάιο του 2011 η δίκη του Σωκράτη επαναλήφθηκε στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, το οποίο και τον αθώωσε.

Η σύνθεση

Δικαστές θα είναι:

Λόρδος Richard Aikens: Δικαστής, μέλος του Εφετείου της Αγγλίας και της Ουαλίας (Αγγλία). Sophie-Caroline De Margerie: Δικαστής στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Γαλλία). Pierre Delvolve: Μέλος της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών (Γαλλία). Stephan Gass: Αντιπρόεδρος του Εφετείου Ελβετίας (Ελβετία). Δρ Giusep Nay: Πρώην πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου Ελβετίας (Ελβετία). Loretta Preska: Πρόεδρος του Αμερικανικού Περιφερειακού Δικαστηρίου της νότιας περιφέρειας της Νέας Υόρκης (ΗΠΑ). Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη: Ακαδημαϊκός, ομότιμη καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου. Βασίλειος Ρήγας: Πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου (Ελλάδα). Σερ Stephen Sedley: Μέλος του Εφετείου της Αγγλίας και της Ουαλίας (Αγγλία). Francois Terre: Μέλος της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών (Γαλλία).Καθηγητής Harm Peter Westermann: Καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Τίμπινγκεν (Γερμανία).

Υπέρ Σωκράτους: Michael Beloff, QC: Δικηγόρος (Αγγλία). Patrick Simon: Δικηγόρος (Γαλλία).
Υπέρ Αθηναίων: Ηλίας Αναγνωστόπουλος: αναπληρωτής καθηγητής Ποινικών και Εγκληματολογικών Σπουδών (ΕΚΠΑ), Δικηγόρος παν’ Αρείω Πάγω (Ελλάδα). Δρ Αντώνης Παπαδημητρίου: Δικηγόρος, πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση (Ελλάδα).

Πηγή: zougla.gr