Η αιολική ενέργεια θεωρείται φθηνή. Ως εκ τούτου εκλαμβάνεται ως μία καλή μακροπρόθεσμη επένδυση για όποια επιχείρηση διαθέτει ένα κεφάλαιο προς επένδυση. Σύμφωνα με την έκθεση της European Power & Renewables Deals, διαπιστώνεται αυξημένο ενδιαφέρον από την πλευρά των ασφαλιστικών εταιρειών αλλά και άλλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών για επενδύσεις στην αιολική ενέργεια στην Ευρώπη.

«Οι ασφαλιστικές εταιρείες αποτελούν τους πιο δραστήριους φορείς στην διεκδίκηση των περιουσιακών στοιχείων των επιχειρήσεων που διαχειρίζονται τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ενώ, όλο και περισσότερο, στρέφονται σε επενδύσεις που αφορούν υφιστάμενα ή προσεχώς σε λειτουργία αιολικά projects» επισημαίνεται στην εν λόγω έκθεση.

«Σε μια περίοδο επενδυτικής αβεβαιότητας, καθώς η αγορά φαίνεται πως δεν μπορεί να προσφέρει εγγυήσεις, και χαμηλών επιτοκίων, οι επενδύσεις στην αιολική ενέργεια προσφέρουν σταθερή, μακροπρόθεσμη και προβλέψιμη απόδοση» προστίθεται.

Όπως εκτιμάται, παράλληλα, και ο κλάδος των φωτοβολταϊκών αναμένεται πολύ σύντομα να συγκεντρώσει ανάλογο ενδιαφέρον και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό.

Τέλος, σημειώνεται πως «κοιτάζοντας στο μέλλον η ηλιακή ενέργεια και τα φωτοβολταϊκά φαίνεται πως θα αποτελέσουν την αφορμή για νέες σημαντικές επενδύσεις. Μπορεί ο κλάδος να έχει υποστεί το τελευταίο διάστημα σημαντικό πλήγμα και οι επιδοτήσεις να έχουν περικοπεί, με αποτέλεσμα να έχουν αναλόγως μειωθεί αισθητά και οι ταρίφες, ωστόσο αυτό είναι το στοιχείο που κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον των ασφαλιστικών εταιρειών. Τα φωτοβολταϊκά κατέχουν εξέχουσα θέση ανάμεσα στα επενδυτικά σχέδια του τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η μείωση στις τιμές επιτρέπει στον κλάδο να παραμείνει ελκυστικός. Με τον τρόπο αυτό η ηλιακή ενέργεια εξακολουθεί να θεωρείται μία επένδυση προβλέψιμη, η οποία μπορεί μακροπρόθεσμα να αποφέρει σημαντικά κέρδη».

Πηγή: energypress.gr