Κόντρα στην πολιτική λιτότητας της ΕΕ πάει η Δανία, καθώς η κεντροαριστερή κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες (8 Μαΐου) το εθνικό οικονομικό σχέδιο που αυξάνει τις δημόσιες δαπάνες για να ενισχυθεί η απασχόληση.

Το σχέδιο επιδιώκει να αυξήσει το ανώτατο όριο δημόσιων δαπανών από το 0.6% του ΑΕΠ στο 0.8% την περίοδο 2014-2020. Αυτή η κίνηση θα προσθέσει 941εκ € στις κυβερνητικές δαπάνες συγκριτικά με τις επιχειρήσεις, και θα ενισχύσει τις θέσεις εργασίας κατά 180,000, σύμφωνα με το σχέδιο.

Το σχέδιο προϋπολογισμού 2020 παρουσιάστηκε από την κεντροαριστερή κυβέρνηση της Δανίας που σχηματίστηκε πέρυσι τον Οκτώβριο. Αποσκοπεί να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό μέχρι τα τέλη της δεκαετίας ενισχύοντας τον αριθμό των απασχολούμενων έναντι όσων λαμβάνουν κοινωνικές παροχές και συντάξεις.

«Το μήνυμα της κυβέρνησης είναι ότι είναι πιθανή η διάσωση και ανάπτυξη της ευημερίας της κοινωνίας μας, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εάν περισσότεροι Δανοί μπορούν να βρουν εργασία», είπε η φιλοευρωπαία πρωθυπουργός της Δανίας Helle Thorning-Schmidt σε συνέντευξη Τύπου.

«Είναι ένας φιλόδοξος στόχος, αλλά είναι και ένας στόχος που μπορούμε να πετύχουμε εάν λάβουμε την ευθύνη τώρα», πρόσθεσε.

Ωστόσο το σχέδιο δεν εκλήφθηκε θετικά από την αριστερή συμμαχία Red-Green Alliance, στην στήριξη της οποίας στηρίζεται η κυβέρνηση.

«Όπως φαίνεται τώρα, θα αναγκαστούν περισσότεροι να εργαστούν διότι η κυβέρνηση θα μειώσει τις κοινωνικές παροχές. Και τότε θα υπάρξουν περισσότεροι απασχολούμενοι. Είναι μια φιλοσοφία που μας βρίσκει αντίθετους, και δε νομίζουμε ότι θα δημιουργήσει τις θέσεις εργασίας που λένε», είπε ο αριστερός βουλευτής Frank Aaen στην εφημερίδα Politiken.

Πηγή : euractiv.gr