Με αφορμή την εκλογή Hollande, η Κομισιόν κάνει απότομη στροφή προς την ατζέντα της ανάπτυξης καλώντας για μια νέα βιομηχανική επανάσταση στην Ευρώπη.

Μετά το ράπισμα κατά της πολιτικής λιτότητας στις εκλογές Ελλάδας και Γαλλίας την Κυριακή (6 Μαΐου), ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy κάλεσε χθες (8 Μαΐου) άτυπη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ για τις 23 Μαΐου προκειμένου να συζητήσουν την ατζέντα της ανάπτυξης.

Το άτυπο δείπνο στις 23 Μαΐου θα προετοιμάσει το έδαφος για μια άλλη συνάντηση 28-29 Ιουνίου, όπου οι ηγέτες θα λάβουν επίσημες αποφάσεις για την ανάπτυξη και τη στρατηγική δημοσιονομικής εξυγίανσης.

«Η συζήτηση εξυγίανσης εναντίον ανάπτυξης είναι λανθασμένη», είπε ο επίτροπος Olli Rehn. «Στην παρούσα οικονομική κατάσταση χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού χρέους δεν υπάρχει επιλογή- πρέπει να ακολουθήσουμε και τα δύο ταυτόχρονα».

Το κείμενο της Κομισιόν θα συζητηθεί σε άτυπη σύνοδο

Ο πρόεδρος της Κομισιόν José Manuel Barroso τόνισε ότι κάθε κράτος μέλος θα καταθέσει τα δικά του σχέδια για την ανάπτυξη στην άτυπη συνάντηση, και υποσχέθηκε επίσης ότι η Κομισιόν θα προετοιμάσει ένα συνολικό έγγραφο επί του θέματος για συζήτηση.

Ωστόσο η δυνατότητα ελιγμών στα σχέδια για την ανάπτυξη είναι αβέβαιη. Η Κομισιόν προτείνει ενίσχυση του κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων- που χρηματοδοτεί έργα υποδομών στην Ευρώπη- κατά 10 δις €. Αυτό θα αυξήσει την ικανότητα δανειοδότησης της ΕΤΕ κατά 60δις € και θα έχει συνολικό επενδυτικό αντίκτυπο, μαζί με την ιδιωτική χρηματοδότηση που θα προσελκύσει, ύψους 180δις €, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Επιτροπής.

Τρίτη Βιομηχανική Επανάσταση

Η Κομισιόν θέλει επίσης να αυξήσει τις δαπάνες στις υποδομές στο πλαίσιο του κοινοτικού προϋπολογισμού και να χρησιμοποιηθούν ομόλογα έργου- χρέος της ΕΕ που εκδίδεται για χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων.

Κανένα από αυτά τα σχέδια δεν είναι καινούριο, αλλά επανήλθαν στο προσκήνιο μετά τη νίκη Hollande στη Γαλλία, ο οποίος υποσχέθηκε στροφή από τη λιτότητα στην ανάπτυξη.

Στο μεταξύ, ο επίτροπος βιομηχανίας και επιχειρηματικότητας Antonio Tajani, τόνισε σε επιτροπή στο Κοινοβούλιο χθες (8 Μαΐου), ότι η λιτότητα δεν είναι αρκετή, και ότι στόχος του είναι να οδηγήσει την Ευρώπη προς μια «Τρίτη Βιομηχανική Επανάσταση». Είπε ότι μετά τις βιομηχανικές επαναστάσεις που προκλήθηκαν από τη δύναμη του ατμού και του άνθρακα, είναι απαραίτητη μια νέα ώθηση.

Ο Tajani υπογράμμισε επίσης ότι οι τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας, των πρώτων υλών και του διαστήματος θα αποτελέσουν τα κλειδιά αυτής της νέας ώθησης.

Oρόσημα

23 Μαΐου: Άτυπο δείπνο και σύνοδος για την ανάπτυξη

29 Μαΐου: Συνέδριο για τη βιομηχανική πολιτική στην Ευρώπη

28-29 Ιουνίου: Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες

Πηγή: euractiv.gr