Για το επόμενο «φωτοβολταϊκό Ελντοράντο» κάνει λόγο ο διεθνής Τύπος αναφερόμενος στην στροφή της Ιαπωνίας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ιδιαίτερα στην ώθηση που σκοπεύει να δώσει στην ηλιακή ενέργεια.

Αποφασισμένη ή υποχρεωμένη να στηρίξει τις «πράσινες» πηγές ενέργειας ύστερα από το δυστύχημα της Φουκουσίμα, η Ιαπωνία αναμένεται να ανακοινώσει πριν από το τέλος Μαΐου πολύ «προκλητικές» τιμές πώλησης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά (οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 39 λεπτά του ευρώ).

Η κυβέρνηση της χώρας έλαβε την απόφαση πιο συγκεκριμένα να θεσπίσει από την 1η Ιουλίου του 2012 επιδοτούμενες feed in tariffs για την ηλιακή και αιολική ενέργεια, ενώ επίσης τον Ιούλιο αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή στα νότια της Ιαπωνίας του μεγαλύτερου ηλιακού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της χώρας έναντι 235 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια 22.000 νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, την ανέγερση της εν λόγω μονάδας για την παραγωγή 70 μεγαβάτ θα αναλάβει ο όμιλος φωτοβολταϊκών Kyocera με την συνδρομή της εταιρείας IHI και του τραπεζικού ομίλου Mizuho.

Την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα αγοράζει η εταιρεία Kyushu Electric Power.

Σημειώνεται πως το μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιαπωνία πριν από τον Μάρτιο του 2011 άγγιζε το 30% επί του συνόλου.

«Τα φωτοβολταϊκά φαίνεται πως θα έχουν λαμπρό μέλλον στην Ιαπωνία, επισημαίνεται, καθώς η προεργασία εδώ και τέσσερις δεκαετίες έχει γίνει με τις ιαπωνικές εταιρείες Kyocera, Sharp, Sanyo και Mitsubishi Electric να κατέχουν την δική τους επιτυχία στο φωτοβολταϊκό παιχνίδι».

Πηγή: energypress.gr