Στο top 5 των ομορφότερων οικοδομημάτων στον κόσμο ανήκει η Αγία Σοφία σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Telegraph, αφήνοντας πίσω της πολύ γνωστά κτίσματα όπως είναι η όπερα του Σίδνευ, η Καπέλα Σιστίνα στη Ρώμη, καθώς και το Taj Mahal στην Ινδία.

Θεωρείται ένα αριστούργημα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής που ξεχωρίζει για τη μεγαλοπρέπεια και επιβλητικότητα του.

[Πατήστε τον τίτλο για την πλήρη λίστα και στοιχεία για την Αγία Σοφία.]

Η λίστα της Telegraph:

1) Ο ουρανοξύστης «The Shard», Λονδίνο

2) Η οικία «Chatsworth», Βρετανία

3) Η Πλατεία Αγίου Μάρκου, Βενετία

4) Το κτίριο Prudential High Holborn, Λονδίνο

5) Η Αγία Σοφία, Κωνσταντινούπολη

6) Το Παλάτι «Potala», Θιβέτ

7) Η Όπερα του Σίδνευ, Σίδνευ

8 ) Η παγόδα Shwedagon, Μιανμάρ

9) Ο Καθεδρικό ναός Sagrada Familia, Βαρκελώνη

10) Το κάστρο Red Fort, Ινδία

11) Το Αβαείο του Westminster, Λονδίνο

12) Το Πάνθεον, Ρώμη

13) Το σπίτι της Anne Hathaway (!), Αγγλία

14) Το Taj Mahal, Ινδία

15) Το σπίτι «Frank Lloyd Falling water», Αμερική

16) Το κάστρο του βασιλιά Ludwig, Βαυαρία Bavar

17) Το παλάτι «Brighton Pavilion», Αγγλία

18) Η Καπέλα Σιστίνα, Ρώμη

19) Το κάστρο «Chillon», Ελβετία

20) Ο ουρανοξύστης «The Chrysler building», Νέα Υόρκη

 

Ιστορικές πληροφορίες για την Αγία Σοφία:

Η πρώτη Αγία Σοφία εγκαινιάστηκε το 360 μ.Χ. και αποτελούσε τον κύριο καθεδρικό ναό της Κωνσταντινούπολης. Καταστράφηκε όμως από πυρκαγιά το 404 μ.Χ., γι αυτό και ξαναχτίστηκε από την αρχή το 415 μ.Χ. Κατά τη Στάση του Νίκα το 532, υπέστη μεγάλη φθορά και το κτίσιμο του ναού που διατηρείται ως σήμερα δρομολογήθηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α.

Ο Ιουστινιανός ανέθεσε το χτίσιμο στον μηχανικό Ανθέμιο και στον αρχιτέκτονα Ισίδωρο, από τους μεγαλύτερους στην ειδικότητά τους στην ελληνική Ανατολή με την εντολή να τον σχεδιάσουν έτσι ώστε όμοιος του να μην υπάρχει πουθενά.

Ο ναός κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας αποτέλεσε το σπουδαιότερο και σημαντικότερο ναό της Κωνσταντινούπολης καθώς και έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Την περίοδο των Σταυροφοριών η Αγία Σοφία έγινε ναός των Ρωμαιοκαθολικών και μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 μουσουλμανικός τέμενος. Κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας η Αγία Σοφία υπέστη σημαντικές ζημιές στο εσωτερικό του ναού με την καταστροφή τοιχογραφιών, καθώς και στο εξωτερικό της.

Σήμερα η Αγία Σοφία έχει μετατραπεί σε μουσείο στο οποίο πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά και εκδηλώσεις που θεωρούνται από μερικούς ακατάλληλες για τον χώρο, όπως επιδείξεις μόδας. Παράλληλα, γίνονται προσπάθειες για τη διάσωση των ψηφιδωτών του ναού.

Τι καθιστά μοναδική την αρχιτεκτονική της:

Οι δύο αρχιτέκτονες συνδύασαν το ρυθμό της ορθογώνιας βασιλικής και του περίκεντρου ναού με τρούλο. Έτσι γεννήθηκε η βασιλική με τρούλο που επηρέασε την αρχιτεκτονική ως τις μέρες μας.

 

Ιδιαιτερότητα: Ο τρούλος, ο οποίος στηρίζεται σε 4 μεγάλα τόξα, δίνει την εντύπωση ότι αιωρείται εξαιτίας των παραθύρων που βρίσκονται στη βάση του. Το αρχιτεκτονικό πρότυπο του ναού της Αγίας Σοφίας προσπάθησαν να το αντιγράψουν πολλές φορές.

Αποτελείται από τα εξής μέρη: το αίθριο, τους δύο νάρθηκες και τον κυρίως ναό.

Το αίθριο είναι αυλή, ορθογώνια με κολόνες γύρω γύρω και με βρύση στο κέντρο (κρήνη) που έφερε την περίφημη επιγραφή «ΝΙΨΟΝ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΜΗ ΜΟΝΑΝ ΟΨΙΝ», που διαβαζόταν και αντίστροφα (η λεγόμενη καρκινική).

Το μήκος του ναού είναι 80,90 μ. το πλάτος 69,5 μ. και το ύψος 55,6 μ. Η διάμετρος του τρούλου είναι 33 μ. και το ύψος του 13,8 μ.

Ο Ιουστινιανός ζήτησε από όσους το επιθυμούσαν να προσφέρουν υλικά και χρήματα για το χτίσιμο του ναού. Έτσι προσφέρθηκαν πολύτιμα μάρμαρα και σπάνια υλικά ενώ χιλιάδες εργάτες και τεχνίτες εργάστηκαν χωρίς διακοπή, έως ότου ολοκληρώσουν το έργο.

Ο ναός άρχισε να χτίζεται στις 23 Φεβρουαρίου 532 και τελείωσε το 537 μ. Χ.

Περνώντας την πύλη και κάτω από τον τρούλο ο Ιουστινιανός αναφώνησε: «Νενίκηκά σε, Σολομών!».

Είκοσι χρόνια αργότερα δυνατός σεισμός θα καταστρέψει το θόλο και μέρος του ναού αλλά ο Ισίδωρος ανιψιός του άλλου φρόντισε για τη στερέωση του ναού.

Στη ΝΔ πλευρά της Αγίας Σοφίας τοποθετήθηκε και η κολόνα του Ιουστινιανού με το χάλκινο έφιππο άγαλμά του.

Η διακόσμηση που κάλυπτε το εσωτερικό του ναού ήταν ίσης σπουδαιότητας με την αρχιτεκτονική του. Ψηλοί κίονες από πορφύρα, λευκό και πράσινο μάρμαρο, με εντυπωσιακά κιονόκρανα. Τους τοίχους κάλυπταν πολύτιμα μάρμαρα, αλλά και λαμπερά ψηφιδωτά. Η Αγία Τράπεζα ήταν κατασκευασμένη από καθαρό χρυσό και διακοσμημένη από σπάνια κοσμήματα και σμάλτο, ενώ το Ιερό ήταν στολισμένο με μεταξωτά καο χρυσά κεντήματα.

Εικονική περιήγηση στην Αγία Σοφία: http://www.360tr.com/34_istanbul/ayasofya/english/

Πηγή: goodnews.gr