Μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες συνεργάζονται σε μια μεγάλη πειραματική εγκατάσταση που εγκαινιάστηκε στη Νορβηγία με στόχο τη δοκιμή τεχνολογιών για τη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα σε μονάδες ορυκτών καυσίμων, μια σχετικά νέα προσέγγιση που έχει προταθεί για το μετριασμό του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Οι τεχνολογίες δέσμευσης του CO2, εκτιμούν οι εταιρείες, θα επέτρεπαν να συνεχιστεί η χρήση ορυκτών καυσίμων, χωρίς μεγάλες συνέπειες για το κλίμα.

Η νέα ερευνητική μονάδα, κόστους 780 εκατ. ευρώ ονομάζεται Κέντρο Τεχνολογίας του Μόνγκσταντ και βρίσκεται εντός των εγκαταστάσεων ενός διυλιστηρίου στις δυτικές ακτές της Νορβηγίας. Στόχος του ερευνητικού προγράμματος είναι η τελειοποίηση των τεχνολογιών που απαιτούνται προκειμένου οι εκπομπές του διυλιστηρίου να δεσμεύονται και να αποθηκεύονται μόνιμα στο υπέδαφος.

Όμως το φιλόδοξο σχέδιο έχει συναντήσει σημαντικές καθυστερήσεις και η υλοποίηση αυτού του στόχου δεν αναμένεται πριν από το 2020.

Η νέα εγκατάσταση «είναι το μεγαλύτερο εργαστήριο του κόσμου για τη δοκιμή τεχνολογιών δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα», δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιενς Στόλτενμπεργκ εγκαινιάζοντας το κέντρο τη Δευτέρα.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, οι τεχνολογίες που θα δοκιμαστούν αναπτύσσονται από την γαλλική Alstom και τη νορβηγική Aker Solutions, ενώ το κέντρο ανήκει κατά τα τρία τέταρτα στην κρατική Gassnova, κατά 20% στη νορβηγική Statoil, και κατά το υπόλοιπο ποσοστό στην αγγλο-ολλανδική Shell και τη νοτιοαφρικανική Sasol.

Πηγή : hbnews.gr