Ανησυχίες για θέματα εθνικής ασφάλειας καθώς και για την «αμοιβαιότητα» στο εμπόριο- συγκεκριμένα στον τομέα τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνίας- εκφράστηκαν στη συνάντηση ΕΕ-Κίνας την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο οι εντατικές διμερείς επαφές ΕΕ-Κίνας, εφιστούν την αμερικανική «προσοχή».

Η Κίνα αυτή την περίοδο εξετάζει μια σειρά προσοδοφόρων 5ετών σχεδίων σε πολλούς τομείς, όπως η δημιουργία «έξυπνων πόλεων» που εκτιμάται στα 117δις €, από όπου οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών αναμένεται να επωφεληθούν σε ποσοστό 60%.

Οι δυτικές εταιρείες τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνίας όπως οι Ericsson, IBM και Cisco έχουν ήδη πρόσβαση στην κινεζική αγορά, ωστόσο το μέλλον τους αμφισβητείται μετά τις κινεζικές απαιτήσεις περί «αμοιβαιότητας» στις εμπορικές συμφωνίες καθώς και λόγω των ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια της Κίνας στον τομέα των πληροφοριών.

ΗΠΑ και Αυστραλία τηρούν επιθετική γραμμή αναφορικά με την παροχή υπηρεσιών τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνίας από ξένες εταιρείες, όπως το ευρυζωνικό διαδίκτυο, εμποδίζοντάς τες από τις αγορές τους, ισχυριζόμενες ότι αποτελέσουν πιθανή απειλή για την εθνική τους ασφάλεια.

Το Μάρτιο, η Κομισιόν ακολούθησε την ίδια γραμμή όταν κατέθεσε πρόταση απαγόρευσης σε εταιρείες εκτός ΕΕ να συμμετέχουν σε ευρωπαϊκούς δημόσιους διαγωνισμούς, εάν οι χώρες καταγωγής αυτών των εταιρειών δεν παρέχουν το ίδιο επίπεδο πρόσβασης στους δικούς τους δημόσιους διαγωνισμούς σε ευρωπαϊκές εταιρείες.

Συγκεκριμένα, οι Ευρωπαϊκές εταιρείες λογισμικού έχουν εκφράσει παράπονα ότι περιθωριοποιούνται στους Κινεζικούς δημόσιους διαγωνισμούς, ενώ η Κομισιόν εκφράζει παρόμοιες ανησυχίες και για τις ΗΠΑ.

Το θέμα συζητήθηκε σε δύο συναντήσεις στις Βρυξέλλες την προηγούμενη Πέμπτη μεταξύ ΕΕ και Κίνας (3 Μαΐου), με τις δύο πλευρές να προβαίνουν σε διαλλακτικές δηλώσεις.

Στην πρώτη συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών, μεταξύ του προέδρου της Κομισιόν José Manuel Barroso και του Κινέζου Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Li Keqiang, ο Πορτογάλος έθεσε ως προτεραιότητα την «επίτευξη καλύτερου επιπέδου όρων ανταγωνισμού στις οικονομικές σχέσεις». Έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι «τα ενδιαφερόμενα μέρη της ΕΕ θα πρέπει να έχουν καλύτερες ευκαιρίες για επενδύσεις στην κινεζική αγορά».

Τα Μέσα Ενημέρωσης κάλυψαν εκτενώς τη συνάντηση παρά την απουσία επίσημης συνέντευξης Τύπου, αφού ο Li θεωρείται ότι θα διαδεχθεί τον Wen Jiabao στην πρωθυπουργία της χώρας, κατά το κογκρέσο του κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος το φθινόπωρο.

Η μη πραγματοποίηση επίσημης συνέντευξης Τύπου καταδικάστηκε επίσημα από τη Διεθνή Ένωση Δημοσιογράφων, που ισχυρίστηκε ότι η Επιτροπή ενέδωσε στις πιέσεις από την κινεζική πλευρά για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου.

Σε μια παρέμβαση κατά τη διάρκεια του δείπνου, που αποκαλύπτει η EurActiv, ο Barroso είπε: «Πρέπει να προωθήσουμε τις εργασίες για μια διμερή επενδυτική συμφωνία, όπως συμφωνήθηκε στη σύνοδο ΕΕ-Κίνας το Φεβρουάριο. Οι Κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη και οι ευρωπαϊκές στην Κίνα είναι σημαντικές σήμερα πιο πολύ από ποτέ. Πρέπει να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για μελλοντική ανάπτυξη, να ενθαρρύνουμε και να αυξήσουμε τη ροή των επενδύσεων και να δημιουργήσουμε ασφάλεια δικαίου για τους επενδυτές μας».

Ο Δήμαρχος του Πεκίνου Guo Jinlong, αναφερόμενος στον αντίκτυπο των μέτρων αμοιβαιότητας πάνω στο διμερές εμπόριο ΕΕ-Κίνας, είπε: «Καλωσορίζουμε τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να έρθουν και να επενδύσουν στις επιχειρήσεις μας στο Πεκίνο, υποστηρίζουμε επίσης τις επιχειρήσεις μας στην εξαγωγή των υπηρεσιών τους».

Ο Guo παραδέχτηκε ότι ο εμπορικός προστατευτισμός «έχει αυξηθεί λιγάκι» προσθέτοντας: «Νομίζουμε ότι αυτό δεν είναι ευνοϊκό για την επίλυση της τωρινή οικονομικής κρίσης, χαιρετίζουμε ένα πιο ανοιχτό και διαφανές περιβάλλον αγοράς».

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας

Καθώς η κρίση χρέους της Ευρωζώνης βαθαίνει, οι διμερείς συναντήσεις ΕΕ-Κίνας τελευταία έχουν εμφανώς αυξηθεί, γεγονός που σύμφωνα με Αμερικανούς αναλυτές, προσελκύει την Αμερικανική προσοχή.

Το Φεβρουάριο, πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Κίνας, ενώ ακολούθησαν επισκέψεις του κινέζου πρωθυπουργού Wen Jiabao σε Ισλανδία, Σουηδία, Πολωνία, Γερμανία και του Κινέζου αντιπροέδρου της κυβέρνησης σε Ρωσία, Ουγγαρία και Βέλγιο.

Σύμφωνα με την ChinaDaily, ο καθηγητής διεθνούς πολιτικής οικονομίας τους Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον Matthias Matthijs, είπε: «Ιστορικά, η Ευρώπη –ειδικά η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία- τείνουν να βλέπουν την άνοδο της Κίνας πιο συμπαθητικά από ότι οι Αμερικανοί».

«Οι Αμερικανοί θεωρούν την Κίνα αντίπαλο. Οι Ευρωπαίοι αντίθετα, ως οικονομικό εταίρο […] οι Αμερικανοί βλέπουν τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας με υποψία, ειδικά σε ευαίσθητα θέματα, όπως είναι η πώληση όπλων και στρατιωτικής τεχνολογίας».

Αναφερόμενος σε πιθανό ενδεχόμενο επιδείνωσης της Ευρωπαϊκής κρίσης το επόμενο διάστημα, τόνισε ότι οι Κινέζοι μπορεί να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να ζητήσουν από την Ευρώπη να της πωλήσει πιο προχωρημένη τεχνολογία.

«Είναι κάτι που οι Αμερικανοί θα παρακολουθούν στενά, σε περίπτωση που υπάρξει στενότερη συνεργασία σε στρατιωτικά ζητήματα ή πώληση όπλων», υπογράμμισε.

Πηγή : euractiv.gr