Εκκλήσεις και παραινέσεις καταφθάνουν στην Αθήνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Βερολίνο, που δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα και το μέλλον του δανειακού προγράμματος.

Η Επιτροπή «ελπίζει και αναμένει ότι η μελλοντική ελληνική κυβέρνηση θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει» στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης της χώρας, δήλωσε τη Δευτέρα η Πία Αρενκίλντε Χάνσεν, μια από τις εκπροσώπους της Επιτροπής.

«Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες συμφωνήθηκαν ως μέρος των διεθνών προγραμμάτων βοήθειας που χορηγήθηκαν στην Αθήνα, συνιστούν τη βάση της οικονομικής ανάκαμψης με βιώσιμη ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας» τόνισε.

Η Αρενκίλντε ανέφερε δε, ότι «τα ελληνικά κόμματα πρέπει να εργαστούν υπεύθυνα για να σχηματίσουν κυβέρνηση με σταθερή πλειοψηφία».

«Η Επιτροπή παραμένει έτοιμη να συνεχίσει να βοηθά την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες προωθούνται στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής” πρόσθεσε.

Να αναλάβουν τις ευθύνες τους κάλεσε τους Έλληνες ηγέτες και ο εκπρόσωπος Tύπου του επιτρόπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Amadeu Altafaz.

« Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Τα κράτη μέλη και οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δείχνουν την αλληλεγγύη τους. Όμως η αλληλεγγύη είναι αμφίδρομη» διεμήνυσε.

«Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα είναι ένα δημοκρατικό, κυρίαρχο κράτος. Οι πολίτες της ψήφισαν και εξέλεξαν αυτούς που θα αναλάβουν την ευθύνη της χώρας» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου, προσθέτοντας ότι τα ευρωπαϊκά όργανα και το Eurogroup έχουν επανειλημμένως επισημάνει την πρόθεσή τους να στηρίξουν την Ελλάδα.

Ο υψηλόβαθμος κοινοτικός υπάλληλος επισήμανε ότι «είναι ουσιαστικής σημασίας η πλήρης και έγκυρη εφαρμογή του δεύτερου προγράμματος, ώστε να ικανοποιηθούν οι στόχοι και να οδηγηθεί το χρέος της χώρας σε βιώσιμα επίπεδα».

Στο μεταξύ, ο Αντώνης Σαμαράς παρέλαβε τη διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης. Ως την Πέμπτη θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις σχετικές προσπάθειες, διαφορετικές «διερευνητικές επαφές» θα λάβουν ο αρχηγός του δεύτερου κόμματος και στην συνέχεια του τρίτου.

Πηγή : euractiv.gr