Τελείωσαν λοιπόν και αυτές οι πολύπαθες εκλογές αλλά τα βάσανά μας δεν σταματάνε εδώ. Όπως φαίνεται δεν είναι δυνατή, με τα υπάρχοντα δεδομένα, η δημιουργία κυβέρνησης. Τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις; Επειδή τα κανάλια άρχισαν να αναφέρουν ότι γίνονται συναντήσεις επί συναντήσεων, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων, και ίσως αναρωτιέστε τον λόγο, παρακάτω σας παραθέτω ένα απόσπασμα από το Σύνταγμα της Ελλάδος που εξηγεί το τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση αποτυχίας σχηματισμού κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το Άρθρο 37 λοιπόν του Συντάγματος ορίζεται ότι:

«Άρθρο 37

1. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει τον Πρωθυπουργό και, με πρότασή του, διορίζει και παύει τα λοιπά μέλη της Κυβέρνησης και τους Υφυπουργούς.

2. Πρωθυπουργός διορίζεται ο αρχηγός του κόμματος το οποίο διαθέτει στη Βουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Αν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

3. Αν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει κι αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Κάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες. Αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Βουλή.

4. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ανατίθεται, σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους, εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης ή διερευνητική εντολή σε αρχηγό κόμματος, αν το κόμμα δεν έχει αρχηγό ή εκπρόσωπο, ή αν ο αρχηγός ή ο εκπρόσωπος του δεν έχει εκλεγεί βουλευτής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει την εντολή σ’ αυτόν που προτείνει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Η πρόταση για την ανάθεση εντολής γίνεται μέσα σε τρεις ημέρες από την ημέρα που ο Πρόεδρος της Βουλής ή ο αναπληρωτής του ανακοινώνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή• η ανακοίνωση αυτή γίνεται πριν από κάθε ανάθεση εντολής.

Ερμηνευτική δήλωση: Στις διερευνητικές εντολές, αν κόμματα είναι ισοδύναμα σε βουλευτικές έδρες, προηγείται εκείνο που έλαβε περισσότερες ψήφους στις εκλογές• νεοσχηματισμένο κόμμα με κοινοβουλευτική ομάδα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής, έπεται του παλαιότερου με ίσο αριθμό εδρών. Στις δύο αυτές περιπτώσεις δεν παρέχονται διερευνητικές εντολές σε περισσότερα από τέσσερα κόμματα.»

Όπερ και σημαίνει μεθ’ ερμηνευόμενο ότι σε περίπτωση που ένα ή περισσότερα κόμματα δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν αριθμό εδρών ίσο ή μεγαλύτερο από 151, όπως συμβαίνει στην περίπτωση μας, δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση και έτσι οδηγούμαστε σε επαναληπτικές εκλογές. Γι’ αυτό και οι συναντήσεις και οι διαβουλεύσεις. Ας ελπίσουμε ότι θα βγει κάτι καλό τελικά από όλο αυτό. Δεν θέλω να δώσω πιθανότητες για το αν αυτό είναι εφικτό ή όχι, αλλά η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία.

 Από την Δέσποινα Παρασύρη για το Κάθε Μέρα