«Κακός ελληνικός οιωνός – το εκλογικό αποτέλεσμα είναι καταστροφικό για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Και πάλι μαύρα σύννεφα πάνω από την Αθήνα», γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η Frankfurter Allgemeine Zeitung που σημειώνει ότι «τα πράγματα ήρθαν τελικά πολύ χειρότερα από ότι αναμένετο».

H Handelsblatt: «Εξτρεμιστές στο κοινοβούλιο της Αθήνας – πολιτικός σεισμός στην Ελλάδα, στις εκλογές οι ψηφοφόροι εξέφρασαν την οργή τους για την πολιτική λιτότητας και την οικονομική κατάρρευση της χώρας. (…) Τα κόμματα που απορρίπτουν το πρόγραμμα λιτότητας ή και που προκρίνουν ακόμη και την έξοδο της Ελλάδας από την νομισματική ένωση έλαβαν πάνω από το 50 % των ψήφων».

Η γερμανική έκδοση των Financial Times: «Νεοναζί μπαίνουν στο ελληνικό κοινοβούλιο. (…) Οι εκλογές έφεραν την καταστροφή για τους συντηρητικούς και τους σοσιαλδημοκράτες».

Σε κίνδυνο η πολιτική λιτότητας;

«Οι Έλληνες τιμωρούν τους ευρω-μεταρρυθμιστές» είναι ο τίτλος άρθρου που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της γερμανικής εφημερίδας Bild. To δημοσίευμα κάνει λόγο για μοιραίες εκλογές στην Ελλάδα, για ένα δημοψήφισμα για τη σκληρή πολιτική λιτότητας των κυβερνητικών κομμάτων, «αλλά το αποτέλεσμα δεν διευκολύνει την κατάσταση, αντιθέτως…. Βάσει των πρώτων προγνωστικών (…) τα κόμματα της λιτότητας, η συντηρητική ΝΔ και το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ τιμωρήθηκαν βαριά. Μπορεί η ΝΔ να είναι πιθανότατα η πρώτη δύναμη στο νέο κοινοβούλιο, ωστόσο στη δεύτερη θέση ακολουθεί το ακροαριστερό ΣΥΡΙΖΑ το οποίο θέλει να επαναδιαπραγματευτεί όλες τις συμφωνίες της Ελλάδας με τους πιστωτές της. (…) Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει μόλις 14 με 17 %. (…) ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι τα μοναδικά κόμματα που στηρίζουν την συμφωνηθείσα με την Ευρώπη πολιτική λιτότητας και που θέλουν σε κάθε περίπτωση την παραμονή στο ευρώ. Με απλά λόγια: είναι απολύτως ασαφές εάν η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει τα όσα έχουν συμφωνηθεί με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης».

«Σε κίνδυνο η πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα», σημειώνει στην ηλεκτρονική του έκδοση το Spiegel. «Δραματικές απώλειες για τα κόμματα που στηρίζουν το δραστικό πρόγραμμα περικοπών. (,.,) Αβέβαιο ποια κυβέρνηση θα διαπραγματεύεται μελλοντικά με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας». Το Spiegel σημειώνει ότι δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθούν και νέες εκλογές ενώ εάν προκύψει νέα κυβέρνηση που δεν θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα, δεν αποκλείεται η Ελλάδα να οδηγηθεί σε χρεοκοπία.

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης – Υπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

Πηγή: skai.gr