Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

Οι διεργασίες για κυβέρνηση συνεργασίας αναμένεται να ενταθούν σήμερα, καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν λάβει στα χέρια του τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα θα δώσει την πρώτη διερευνητική εντολή στον Πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν αρκούν ούτε καν αριθμητικά-πόσον μάλλον πολιτικά-να συγκροτήσουν κυβέρνηση συνεργασίας φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων και με δεδομένες τις αρνήσεις Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου, απομένει ο Φώτης Κουβέλης. Ο Φώτης Κουβέλης δεν απέκλεισε χθες κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συνεργασίας, έθεσε όμως τέτοιο πλαίσιο που το καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολο.

Αντ. Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, παρά τα όσα υπόπτως διαδίδουν κάποιοι συνεργάτες τους, δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση επαναληπτικές εκλογές, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση η περαιτέρω καταβαράθρωση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι πολύ πιθανή, όπως και το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθεί πρώτο κόμμα.

Στο παρασκήνιο, οι συζητήσεις για κυβέρνηση συνεργασίας είναι πολλές, μεταξύ μάλιστα των ηγεσιών Συγγρού και Ιπποκράτους οι επαφές μέσω συγκεκριμένων προσώπων-διαύλων είναι πολλές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που όμως δεν επιβεβαιώνονται επισήμως υπήρξε ήδη επαφή των δυο αρχηγών.

Ο Υποψήφιος πρωθυπουργός

Ο Ευ. Βενιζέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν έχει αντίρρηση αν σχηματιστεί κυβέρνηση πρωθυπουργός να είναι και ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς. Η ηγεσία της Συγγρού, ωστόσο, φέρεται να πιστεύει πως ο πρωθυπουργός αυτής της κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι «πρωθυπουργός του 20%». Όπως είχε αποκαλύψει από το Σάββατο η Real News, σε διαφορετική περίπτωση πρώτα προς συζήτηση είναι τα ονόματα του Σταύρου Δήμα και του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές δεν αποκλείεται να πέσει εκ νέου στο τραπέζι και το όνομα του νυν πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, αν και ο ίδιος εκτιμά ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να είναι πολιτική και ο νέος πρωθυπουργός πολιτικό πρόσωπο.

Και η σκέψη για οικουμενική

Αν, πάντως, τελικά ο Αντ. Σαμαράς καταθέσει τη διερευνητική εντολή, οι δυο επόμενες κρισιμότερες εντολές είναι αυτή στον Αλέξη Τσίπρα και εν συνεχεία, εάν αποτύχει και ο Ευ. Βενιζέλος που θα λάβει την Τρίτη εντολή, θα υπάρξει συνάντηση όλων των αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μήπως και σχηματιστεί οικουμενική.

Η 17η Ιουνίου

Εάν αποτύχει και τυχόν προσπάθεια για οικουμενική, δίδεται εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές. Σε μια τέτοια περίπτωση, η πιθανότερη ημερομηνία των νέων εκλογών είναι η 17η Ιουνίου.

Πηγή: real.gr