Καθαρή νίκη του Φρανσουά Ολάντ και του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις γαλλικές προεδρικές εκλογές δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων.

Σύμφωνα με την κεντροδεξιά εφημερίδα Monde, ο κ. Ολάντ λαμβάνει το 51,9% των ψήφων ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος Σαρκοζί έλαβε το 48,1%. Παραπλήσια αποτελέσματα δείχνει και η κεντροαριστερά Liberation, που δίνει πλειοψηφία 51,5% στο Σοσιαλιστή υποψήφιο, με τον κ. Σαρκοζί να λαμβάνει το 48,5%.

Τα περισσότερα γαλλικά μέσα θεωρούν την επικράτηση Ολάντ οριστική.

Η ατμόσφαιρα ήταν εορταστική στο στρατόπεδο Ολάντ περίπου μία ώρα πριν τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων. Υποστηρικτές του Σοσιαλιστικού κόμματος είχαν ήδη αρχίσει να συγκεντρώνονται στην περιοχή της Βαστίλης και την Πλας ντε λα Κονκόρντ (Πλατεία Ομονοίας), ετοιμάζοντας εξέδρες για τους επινίκιους εορτασμούς.

Έπειτα από την αποτυχία του να επανεκλεγεί, ο κ. Σαρκοζί γίνεται ο 11ος ευρωπαίος ηγέτης που χάνει το αξίωμά του στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης.

Αντίθετα, ο κ. Ολάντ γίνεται ο πρώτος Σοσιαλιστής πρόεδρος της Πέμπτης Δημοκρατίας έπειτα από τη δεύτερη θητεία του Φρανσουά Μιτεράν, πριν από 17 χρόνια.

Οι γαλλικές εκλογές ενδέχεται να έχουν μεγάλη σημασία για τη δημοσιονομική και οικονομική πολιτική της ευρωζώνης. Ο κ. Ολάντ άλλωστε έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι προτίθεται να τροποποιήσει το αυστηρότατο δημοσιονομικό σύμφωνο που υπογράφηκε από ηγέτες 25 εκ των 27 κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις αρχές Μαρτίου.

Στον απόηχο των εξαγγελιών Ολάντ, πολλοί ευρωπαίοι πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένων του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο, του νομισματικού επιτρόπου Όλι Ρεν και του ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, έχουν ταχθεί υπέρ των προτάσεων για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες ως συμπλήρωμα των μέτρων λιτότητας.

Το επίμαχο σύμφωνο ουσιαστικά αποκρυσταλλώνει την προτεραιότητα που δίνει η Γερμανία σε αυστηρά ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και μείωση του δημόσιου χρέους στα κράτη του κοινού νομίσματος. Δεν περιέχει όμως προτάσεις για αναπτυξιακές πολιτικές.

Παρά τις αυξανόμενες πιέσεις προς το Βερολίνο, προκειμένου να μετριάσει τις επιταγές του δημοσιονομικού συμφώνου, η κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ έως τώρα έχει εκφράσει την αποφασιστικότητά της να μην πραγματοποιήσει παραχωρήσεις.

Ενδεικτικές είναι άλλωστε πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σχολίασε ότι η Γερμανία θα επιτρέψει μονάχα στον κ. Ολάντ να «φανεί αξιοπρεπής» εάν κερδίσει. «Έχω πει ότι ο κάθε πρόσφατα εκλεγμένος πρέπει να μπορεί να σώσει την αξιοπρέπειά του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε. «Επομένως θα συζητήσουμε το [σύμφωνο] μαζί του με πολύ φιλικό τρόπο αλλά δεν θα αλλάξουμε τις αρχές μας».

Παρά τα σχόλια του κ. Σόιμπλε, ανταπόκριση των Financial Times αποκαλύπτει ότι η κ. Μέρκελ επιθυμεί να συναντηθεί με τον νικητή των γαλλικών εκλογών τη μέρα μετά την ορκωμοσία του, ώστε να διευκρινιστούν οι γραμμές της ευρωπαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής.

Πηγή: skai.gr