Πριν λίγες μέρες η Deutsche Welle ανακοίνωσε τα βραβεία της για τους ανεξάρτητους διαδικτυακούς ιστοχώρους ευρύτερου δημοσιογραφικού χαρακτήρα (μπλογκς) από όλο τον κόσμο. Η διεθνής κριτική επιτροπή ανακοίνωσε τα ονόματα των βραβευθέντων, ενώ η τελετή απονομής θα λάβει χώρα στις 26 Ιουνίου στη Βόννη.

Την προσοχή όλων τράβηξε η ιστοσελίδα πολιτικού ακτιβισμού από το Ιράν, sigarchi.net/blog, η οποία απέσπασε το Βραβείο Καλύτερου Μπλογκ. Ο νεαρός Ιρανός δημοσιογράφος και ακτιβιστής, Αράς Σιγκάρσι γράφει για την κατάσταση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων στη χώρα του αλλά και την ανάγκη ουσιαστικής κατοχύρωσής τους.

Μια ελεύθερη φωνή από το Ιράν

«Το βραβείο είναι πολύ σημαντικό για την περσική μπλογκόσφαιρα, η οποία είναι εξαιρετικά περιορισμένη και λογοκρίνεται σφοδρά από τις αρχές. Ο Αράς Σιγκάρσι είναι ένας ανεξάρτητος μπλόγκερ που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Ιράν, αλλά εξακολουθεί να καταγράφει αδιάκοπα την κατάσταση στη χώρα του, προσπαθώντας να δημιουργήσει γέφυρες επικοινωνίας με τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε η κριτική επιτροπή.

Το μπλογκ του Σιγκάρσι είναι από τα πιο πολυδιαβασμένα στο Ιράν, με μεγάλη φήμη και εκτός συνόρων, σε χώρες του αραβικού κόσμου. Ο Σιγκάρσι ζει από το 2008 στην Ουάσινγκον των ΗΠΑ. Το 2004 είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση για τα κείμενά του, ποινή η οποία μειώθηκε στα τρία έτη μετά την παρέμβαση της δικαστικού και βραβευμένης με Νόμπελ, Σιντί Εμπαντί.

Η διαδικτυακή αραβική άνοιξη

Ιδιαίτερη θέση στα φετινά βραβεία κατέχουν μπλογκς και δημοσιογράφοι από τον αραβικό κόσμο για τις προσπάθειές τους να «εκδημοκρατίσουν» το αγκυλωμένο από τη λογοκρισία διαδίκτυο σε πολλές αραβικές χώρες. Το Βραβείο Κριτικής Επιτροπής απενεμήθη στη σελίδα facebook του ακτιβιστή από τη Συρία Ραζάν Γκαζάουι, FreeSyrianBlogger& ActivistRazanGhazzawi, με αφορμή τη σύλληψή του από το συριακό καθεστώς στα σύνορα με το Αμμάν το 2011.

«Δίνοντας ένα βραβείο στη συγκεκριμένη σελίδα, στόχος μας είναι να στρέψουμε την προσοχή και σε άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες από τον αραβικό κόσμο, στηρίζοντας και προβάλλοντας μπλόγκερς και ακτιβιστές», δήλωσε η επιτροπή. Στο διεθνή διαγωνισμό της Deutsche Welle συμμετείχαν 3.200 μπλογκς σε 11 γλώσσες. Η τελική λίστα συμπεριλάμβανε 187 υποψηφιότητες. Ανάμεσα στα υπόλοιπα βραβεία ξεχωρίζουν ιστοχώροι πολιτικού και κοινωνικού προβληματισμού από την Αίγυπτο, το Μάλι και την Κίνα.

dw.de/press, thebobs.com/english, Δήμητρα Κυρανούδη, Yπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

Πηγή: skai.gr/Deutsche Welle