«Δεν έχω πουθενά να πάω. Στη χώρα μου γίνεται πόλεμος. Την γλύτωσα φθηνά όταν η βάρκα στην οποία επέβαινα αναποδογύρισε στον δρόμο για την Ελλάδα. Σήμερα η Ελλάδα δεν με θέλει πια. Που να πάω;». Αυτά είναι τα λόγια της Fahmd Hassan σε ένα polaroid με την φωτογραφία της, έργο του φωτογράφου Τζιμ Γκόλντμπεργκ από το εγχείρημα του «Ανοιχτή Θάλασσα» για τους μετανάστες, έκθεση που φιλοξενείται αυτές τις ημέρες στο Τορόντο στο πλαίσιο της έκθεσης φωτογραφίας Contact.

Ο Γκόλντμπεργκ αφήνει τους ίδιους τους μετανάστες να εκφράσουν τα συναισθήματα τους για την εμπειρία τους γράφοντας επάνω στο πολαρόιντ που έχει τραβήξει. Σε ένα ταξίδι του στην Ελλάδα συνάντησε την Fahmd Hassan, από τη Σομαλία.

Είναι η ιστορία μιας μετανάστριας που κάποτε βρήκε καταφύγιο στη χώρα μας. Τούτες τις δύσκολες μέρες που διώχνουμε με ευκολία κάθε τι ξένο από την ζωή μας, που απορρίπτουμε κάθε τι μη ελληνικό προκειμένου να προστατεύσουμε την εθνική μας ταυτότητα, είναι καλό να σταθούμε και να κάνουμε μια δεύτερη σκέψη. Ναι και εγώ εκνευρίζομαι κάθε φορά που κάποιος μετανάστης με βία μου καθαρίζει το παμπρίζ του αυτοκινήτου. Ναι και εγώ θέλω ασφάλεια στο κέντρο, στη γειτονιά μου, θέλω να μπορεί η θεία μου η Φωτούλα, κάτοικος Πατησίων να μπορεί να περπατήσει στον δρόμο χωρίς να της αρπάξουν την αλυσίδα από τον λαιμό και δεν είμαι οπαδός της Χρυσής Αυγής. Όμως η σκληρή ρητορική εναντίον των μεταναστών που χρησιμοποιούν τα περισσότερα κόμματα της ακροδεξίας, της δεξιάς αλλά και του κεντρώου χώρου σήμερα είναι τρομαχτική. Τα μέτρα που ήδη λαμβάνονται κατά των μεταναστών καταρρίπτουν κάθε προσπάθεια για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στρατόπεδα μεταναστών, σκούπες, απελάσεις χωρίς κανένα σοβαρό κριτήριο επιλογής. Να μείνουμε μόνο εμείς οι Έλληνες. Και εκείνοι να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Φοβάμαι πραγματικά ότι χωρίς τους μετανάστες, θα μείνουμε πραγματικά μόνοι. Και αυτή η μοναξιά, αποτέλεσμα της ξενοφοβίας, είναι ίσως η πραγματική απομόνωση. Απομόνωση που θα κριθεί σήμερα με την ψήφο μας.

της Νίνας-Μαρίας Πασχαλίδου

Πηγή : protagon.gr