Η Κοινωνική Συμφωνία των πρώην βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Λούκας Κατσέλη και Χάρη Καστανίδη, που ψήφισαν το 1ο Μνημόνιο και καταψήφισαν το 2ο, χαρακτηρίζει «ψευτοδίλημμα» την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, που «χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση Παπαδήμου για να ψηφιστεί το Μνημόνιο 2».

«Ήταν κομμάτι προπαγάνδας για να δημιουργηθεί φόβος και πανικός στο λαό προκειμένου να αποδεχθεί τα νέα μέτρα», τόνισε πρόσφατα η Κατσέλη.

Η Κοινωνική Συμφωνία θεωρεί εφικτή την «επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου […] Ωστόσο, απαιτείται ισχυρή θέληση και ικανότητα, την οποία δεν διαθέτουν τα κόμματα που υποστηρίζουν τυφλά τις δεσμεύσεις του Μνημονίου».

«Μπορούμε ως χώρα να καταθέσουμε το δικό μας σχέδιο που θα οδηγεί την Ελλάδα σε έξοδο από την κρίση, χωρίς να εκχωρείται η εθνική μας κυριαρχία και να καταπατώνται οι κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών», επισημαίνει.

Θεωρεί μάλιστα ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη διαφυλάσσοντας παράλληλα τα εργασιακά δικαιώματα: «Μπορούμε να διαπραγματευθούμε ένα εναλλακτικό σχέδιο για την ανάπτυξη, την αξιοπρέπεια στην εργασία και την κοινωνική συνοχή».

Πηγή: euractiv.gr