«Η Ευρώπη έχει να διαλέξει, είτε την ενίσχυση της συνοχής της σε κατεύθυνση πραγματικής ομοσπονδίας με κοινή οικονομική πολιτική, αλλά και δημοκρατική νομιμοποίηση και κοινωνική συνοχή, είτε την οπισθοχώρηση ή/και τη διάλυση»,επισημαίνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

«Στην Ελλάδα η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα δείχνουν να έχουν παραιτηθεί από κάθε προσπάθεια να συνδιαμορφώσουν τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν είμαστε ευρωπαϊστές, ούτε «αντιευρωπαίοι», αλλά Πολίτες της Ευρώπης», επισημαίνουν.

«Επιδιώκουμε την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ σήμερα, πέρα από τη συμβολική της σημασία, θα συμπίεζε ακόμη περισσότερο ό,τι απομένει από την αγοραστική δύναμη της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών και θα έδινε τεράστια οικονομική δύναμη στα γκρίζα συμφέροντα που έχουν βγάλει κεφάλαια και καταθέσεις στο εξωτερικό».

Οι Οικολόγοι τοποθετούνται κατά της Δανειακής Σύμβασης, γιατί «επιβάλλει στη χώρα μας ανέφικτους δημοσιονομικούς στόχους, που απειλούν να αποτελέσουν Οδικό Χάρτη για την έξοδό της από την ευρωζώνη», και επισημαίνουν ότι η προτεραιότητα των δανειστών στα εθνικά δημόσια έσοδα, απέναντι των βασικών υποχρεώσεων του κράτους προς τους πολίτες και η βίαιη παρέμβαση στον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις που τον διαμορφώνουν, αποτελούν τους δύο παράγοντες που τάχθηκαν κατά της δανειακής σύμβασης, λέγοντας ότι δεν παραβιάζουν μόνο το ελληνικό Σύνταγμα, αλλά και τις ίδιες τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Για τους Οικολόγους Πράσινους, το δίλημμα «Μνημόνιο ή Χρεοκοπία» δεν υπάρχει, διότι ότι ουσιαστικά έχουμε πια ΚΑΙ Μνημόνιο ΚΑΙ χρεοκοπία. Προτάσσουν την στροφή προς το περιβάλλον και τη βιώσιμη οικονομία, ενώ τάσσονται υπέρ της ομοσπονδιοποίηση της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, ότι η ανάκαμψη θα επέλθει:

Με Πράσινη Στροφή στην πραγματική και βιώσιμη οικονομία

Με πολιτικές μεταρρυθμίσεις για κοινωνική και διαγενεακή δικαιοσύνη και διεύρυνσης της δημοκρατίας και της άμεσης συμμετοχής των πολιτών.

Με μάχη για Ευρώπη της αλληλεγγύης στην κατεύθυνση της ομοσπονδιοποίησής της

Με ένα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο, που θα βασίζει την ευημερία κυρίως στα συλλογικά αγαθά και όχι στην ατομική αγοραστική δύναμη.

Πηγή: euractiv.gr