Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος έχει καταψηφίσει και τα δύο Μνημόνια με το ΔΝΤ, την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ η Γ.Γ. του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα τονίζει ότι «δεν έκανε το μνημόνιο την ύφεση. Το μνημόνιο ήρθε για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις της πάμφθηνης εργατικής δύναμης. Το μνημόνιο έφερε την φτώχεια του λαού […] Η συνταγή ήταν ταξική, όχι λάθος».

«Το παλιό και νέο μνημόνιο αποτελούν την πρώτη πράξη μιας πολύπρακτης τραγωδίας, που καταρχήν φθάνει ως το 2042, στο πλαίσιο της οποίας θα κλιμακώνεται από μήνα σε μήνα, από τρίμηνο σε τρίμηνο μια μακροχρόνια επίθεση σε βάρος των κοινωνικών λαϊκών δυνάμεων, των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων της πόλης και της υπαίθρου», έχει τονίσει η Αλέκα Παπαρήγα που επιμένει «Ο λαός πρέπει να αποφασίσει την παραμονή ή όχι στο ευρώ»

Αναφορικά με το δίλημμα παραμονή στην ΕΕ ή «χάος» η Παπαρήγα έχει υπογραμμίσει ότι «Το μέσα ή έξω από την ΕΕ, έτσι όπως το θέτουν όλα τα κόμματα στην Ελλάδα -πλην ΚΚΕ- και όπως το θέτει η Μέρκελ και οι άλλοι συνεταίροι, δεν εξαρτάται από το πόσες θυσίες θα καταβάλει ο ελληνικός λαός. Και τις σάρκες του να δώσει, αν αποφασίσουν να μειώσουν τον αριθμό μελών της ΕΕ και να αναδιπλωθεί η ΕΕ στις ισχυρότερες καπιταλιστικά χώρες, αυτό θα το κάνουν, αδιαφορώντας εντελώς για το όποιο μέγεθος της συμφοράς υπάρχει».

Για αυτό το λόγο, υποστηρίζει το ΚΚΕ, «ο λαός πρέπει να αποφασίσει ο ίδιος, να μην περιμένει αν θα τον κρατήσουν, ή αν θα τον διώξουν, να αποφασίσει ο ίδιος στηριγμένος στη δύναμή του και κυρίως στο δικαίωμα που έχει να μετατρέψει με τη δύναμή του τον πλούτο που υπάρχει στη χώρα σε λαϊκή ιδιοκτησία, να αποφασίσει ο ίδιος τον απεγκλωβισμό, την αποδέσμευση της Ελλάδας από έναν εναγκαλισμό που έτσι κι αλλιώς είναι ασφυκτικός και δηλητηριώδης, να βγάλει από πάνω του όλες τις δεσμεύσεις που άλλοι του έβαλαν τάζοντάς τους λαγούς με πετραχήλια».

Τέλος, τονίζει ότι «ούτε η αποδέσμευση από την ΕΕ μπορεί να απαντήσει ρεαλιστικά στο πρόβλημα, αν δεν ενταχθεί στην πάλη για την ανατροπή της πολιτικής εξουσίας των μονοπωλίων».

Πηγή: euractiv.gr